Uppgifter om konfirmandverksamheten år 2024 publiceras inom september.

Konfirmandverksamhet

Välkommen till konfirmandverksamheten (skriftskolan)!

På den här sidan finns allmän information om konfirmandverksamheten.

Under Konfirmandgrupper 2023 hittas information och anmälningslänk till konfa 2023.

Om du hör till en finsk församling i Esbo eller inte alls hör till någon församling kan du ändå delta i Esbo svenska församlings konfirmandverksamhet. Du anmäler dig elektroniskt med samma länk som de andra.

  • Ungdomsarbetsledare Anna Laasio svarar per e-post anna.laasio@evl.fi på frågor om konfirmandgrupperna.

Första träff och föräldrasamling

Den första träffen för varje grupp ordnas hålls en sen eftermiddag/kväll under januari. Då hålls också en föräldrasamling. Det är viktigt att delta! 

Dagssamling – vad är det?

En dagssamling är en träff på dagtid, en lördag, med lektioner och lunch/mellanmål. Dagssamlingarna är obligatoriska. Varje konfirmandgrupp har sina egna samlingar, men om man missar sin egen kan man gå på ett annat lägers dagssamling. Man måste vara i kontakt med gruppens ledare först så att vi vet vilka dieter som ska beaktas och hur mycket mat som behövs.

Konfirmandsöndag  vad är det?

Vi deltar i högmässan och samlas sedan efter mässan i cirka 20 minuter och får undervisning om kyrkomusik och orgeln. Alla konfirmander ska delta i två konfirmandsöndagar under våren. Våren 2023 ordnas konfirmandsöndagar följande datum: 29.1, 12.2, 5.3, 19.3, 16.4 och 7.5 i Esbo domkyrka kl. 12.15. Sluttid för konfirmandsöndag är cirka kl. 14.15.

Följ gärna med ungdomsverksamheten på Instagramkontot esungdom och Snapchat esungdom.fi!

Tänk på det här före konfirmationsövningen och konfirmationen

Ha på dig enfärgade kläder. Ränder och tryck på till exempel T-tröja skiner igenom alban på gruppbilden. Om du sitter i första raden kan dina skor synas på bilden.  Ta gärna rena och hela skor. 

På övningen finns det möjlighet att ta enskilda bilder om man så önskar, efter att gruppbilden är tagen. Man får lämna övningen efter att gruppbilden är tagen (om man inte tar enskilda bilder).  Tänk på det här konfirmationsdagen: Kom i tid. Var på plats en halv timme innan konfirmationen. Vi rekommenderar att man samåker eftersom parkeringsplatserna är begränsade. Alla faddrar är välkomna att delta vid altaret i välsignelsen av konfirmanden. Konfirmationen i kyrkan tar cirka 1-1,5t.

Vad kostar det?

Avgift för mat, logi och material:
Konfirmandläger på sommaren        180 €
Konfirmandläger under påsken         160 €
City-dagsläger under sportlovet         70 €

Betalningen sker elektroniskt innan lägret börjar. Vid behov kan man ansöka om befrielse från lägeravgift. Blanketten kan printas ut som pdf-version:

Blankett för befrielse från lägeravgift

Se avbokningsvillkor

Flera ungdomar som tillsammans formar ett kors med sina fingrar.

Omsorgsskriftskola ordnas 2023

Konfirmandundervisningen är en viktig hållplats i en människas andliga mognadsprocess. Vi människor har olika förutsättningar. Det är viktigt att alla får gå i skriftskola med hänsyn till de egna villkoren. Det är viktigt att bli bemött som den man är. Därför finns det olika former av skriftskola.

Omsorgsskriftskolan finns till för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Den anpassas till de förutsättningar och möjligheter som konfirmanden har.

Omsorgsskriftskolan ordnas inte varje år i varje region.

År 2023 ordnas en omsorgsskriftskola för ungdomar i Helsingfors, Esbo och Vanda. Den är tänkt för ungdomar som är omkring 15 år gamla eller äldre.

Tidpunkten för omsorgsskriftskolan är 26.6–1.7.2023. Platsen är Solvalla.

Konfirmationen hålls som avslutning på lägret på Solvalla. I början av 2023 blir det en första samling med de anmälda för tilläggsinformation och diskussion kring praktiska detaljer.

Omsorgsskriftskolan ordnas av Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) i samarbete med de lokala församlingarna.

Omsorgspräst Claus Terlinden håller i trådarna.

Kontakt: tfn 040 688 1451, e-post: claus.terlinden@evl.fi