Musik i sommarkvällen i Esbo domkyrka

Esbo domkyrkas 500-åriga gråstensfasad skimrar i kvällssolens strålar. Koltrastens melodiösa drillar glimmar över kyrkogården, kyrkklockornas klang kallar till helgedomen. Någon skyndar på stegen – det är bara fem minuter tills de första tonerna i Musik i sommarkvällen ljuder. En knapp timme av stillhet, frid, förundran och en glimt av det heliga. År för år lockar sommarstämningen i kyrkan allt fler åhörare.

Konserterna under sommarens söndagskvällar inleddes för ett tjugotal år sedan som komplement till den högklassiga festivalen Orgelnatt och aria på torsdagskvällarna. Under de första åren musicerade domkyrkans kantorer själva, senare bjöd man även in andra musiker.

Kärnan i kvällskonserterna är domkyrkans orgel av toppklass från år 2012 och den tjugoåriga Steinwayflygeln. Konsertutbudet är mångsidigt, med solister, körer och många både välbekanta och mer sällsynta instrument.

Festlig mässmusik och midsommarstämning

Kammarkören Novena framför 9.6 Toivo Kuulas Stabat mater under ledning av Nina Kronlund och med Markus Malmgren vid orgeln. Tillsammans med en renässansensemble framför kören även festlig mässmusik av bl.a. Palestrina, Victoria och Frescobaldi.

Midsommarstämningen dröjer sig kvar under de medeltida kyrkvalven då domkyrkans egna kantorer leder sången och de gamla kära sommarpsalmerna på svenska och finska ljuder i kvällen.

Gammalt i ny gestalt

Den inhemska toppensemblen Duo Medieval förmedlar i konserten 11.8 en ny tolkning av den urgamla musikens språk för dagens människor. Duon tar också med sig ett stort urval av sällan hörda medeltida instrument till kyrkorummet.

I mitten av juli, 14.7, är det dags att skaka av århundradenas ingrodda gråa damm från Beethovens kammarmusik. Då uppträder Trio Origo, som för en gångs skull använder sig av instrument och spelsätt från kompositörens egen tidsperiod.

Helt ny musik och barnkörselit

Helt ny musik föds 7.7 i meditativ växelverkan mellan sopran, kontrabasist och elektroniska ljudfält.

Konsertserien 2019 karakteriseras också av barnkörer av hög klass. 30.6 hör vi den världskända kaliforniska kören Piedmont East Bay. I avslutningskonserten 25.8 får esbobornas stolthet, CandoMini, sällskap av barnkören från kör- och musikteaterakademin vid Johanneskyrkan i Düsseldorf.

Dessutom hör man under sommarens söndagskvällar många olika slags orgel-, gitarr- och sångsolon samt duetter med valthorn och orgel.

Fritt och gratis!

Inträdet till sommarkonserterna är fritt och programbladen är gratis, men vid utgången kan man naturligtvis ge ett frivilligt bidrag till musikverksamheten i Esbo domkyrka.

Konserterna hålls i Esbo domkyrka, Kyrkparken 5, varje söndag kl. 19 under perioden 2.6-25.8.2019, arrangörer är Espoon tuomiokirkkoseurakunta och Esbo svenska församling.

Text: Petri Koivusalo, övers. och bearb, Nina Kronlund, Sheila Liljeberg-Elgert

Mer information: www.esboforsamlingar.fi/kom-med/musik