Till nyhetslistan

Sämjoval i Esbo svenska församlings församlingsval – tre fjärdedelar av kandidaterna i hela Esbo är nya

För församlingsvalet som hålls i november ställde församlingarna i Esbo upp sammanlagt samma antal kandidater som för fyra år sedan. Största delen av kandidaterna är nya. Endast en kandidatlista lämnades in i Esbo svenska församling och man kom fram till sämjoval. 

Tror Hoppas Älskar

Endast en kandidatlista lämnades in för Esbo svenska församlings församlingsråds- och kyrkofullmäktigeval. I förslaget föreslås 17 kandidater till församlingsrådet med 14 personer och 6 kyrkofullmäktigeplatser eftersträvas av 9 personer. 

Valmansföreningen föreslog för församlingens valnämnd att det ordnas ett sämjoval i församlingen och förslaget godkändes. Detta innebär att medlemmarna i Esbo svenska församling inte röstar i församlingsvalet denna gång. Medlemmarna och ersättarna i församlingsrådet och kyrkofullmäktige blir valda i den ordning som valmansföreningen anger. Valnämnden fastställer valet i november. 

Två tredjedelar vill fortsätta i förtroendeuppdrag

I församlingsvalet i Esbo har sammanlagt 483 kandidater ställts upp. För nästa fyraårsperiod eftersträvar 238 kandidater en plats i kyrkofullmäktige och sammanlagt 245 kandidater har ställt upp för sex församlingsråd. Största delen av kandidaterna kandiderar i båda valen. 

Cirka 75 procent av kandidaterna i valet är nya, det vill säga personer som för närvarande inte har det förtroendeuppdrag som de söker. Cirka 28 procent av kandidaterna är för närvarande medlemmar i församlingsrådet och var femte fullmäktigekandidat är medlem i kyrkofullmäktige.  En knapp tredjedel av de nuvarande förtroendevalda kandiderar inte för nästa fyraårsperiod.

Antalet kandidater är på samma nivå som i det senaste valet. Medelåldern för kandidaterna är 55 år. Antalet kandidater under 30 år är 12, det vill säga hälften jämfört med föregående val. Ungefär lika många kvinnor och män ställer upp – en knapp majoritet av kvinnorna söker sig till församlingsrådet och en knapp majoritet av männen till fullmäktige.

Tre stora valmansföreningar i finskspråkiga församlingar

I alla finskspråkiga församlingar ställde tre valmansföreningar upp kandidater. Av de politiska partierna har den här gången endast Samlingspartiet sin egen lista. Var fjärde kandidat är med på listan. En del av kandidaterna är obundna. 

Största delen av kandidaterna finns återigen hos valmansföreningen Yhdessä matkalla som understöder traditionella värderingar. De har drygt 40 procent av kandidaterna på sina listor, medan de i det senaste valet ställde upp över hälften av kandidaterna. De reformvänliga valmansföreningarna Kyrkan för alla och Kom alla har stärkt sin andel. Senast representerades de av var femte kandidat, nu är andelen cirka 35 procent. 

Val i november

I församlingsvalet i Esbo väljs 61 medlemmar till gemensamma kyrkofullmäktige och sammanlagt 96 medlemmar till församlingsråden i sex församlingar. Förhandsröstningen är 8–12.11.2022 och den egentliga valdagen är 20.11.2022. Röstberättigade är alla medlemmar i Esbo församlingar som fyllt 16 år. Det är sämjoval i Esbo svenska församling, så inget egentligt val förrättas. 
 

2022-09-16 16:11:05.0