Till nyhetslistan

Njut av gratiskonserter hela sommaren i Esbos kyrkor

Konsertutbudet har bredd och håller hög klass.

Gavel av Esbo domkyrka och infälld bild med Vino Ensembles medlemmar.

Vino Ensemble uppträder 11 juni i serien Musik i sommarkvällen. Foto: Viena Kangas

Ända från försommaren in i augusti kan man lyssna till gratis musikupplevelser eller till och med bidra lite själv i dem.

Ett sådant tillfälle är psalmimprovisationer som publiken får delta i 2.7 tillsammans med Sanna Vuolteenaho och jazz-trumpetisten Eero Savela. Savela och Petri Koivusalo, som har haft mer än ett finger med i serien Musik i sommarkvällen musicerar för första gången ihop. 

– Konsertserien Musik i sommarkvällen kom till för ett par årtionden sedan, som ett komplement till Festivalen Orgelnatt och Aria på torsdagskvällar. I början var det kyrkans egna kantorer som musicerade, sedan började man bjuda in övriga musiker, säger Petri Koivusalo, kantor i Espoon tuomiokirkkoseurakunta.  

I år ligger tyngdpunkten på instrumentalmusik, särskilt orgelmusik. Anders Johnsson från Sverige representerar nordisk orgelmusik (18.6).  Johnsson var på väg redan ifjol, när coronapandemin satte stopp för besöket. Från USA kommer James Hicks (23.7), som har gjort den nordiska orgelmusiken känd världen över.   

Solosång blir det 4.6, dialog mellan cello och piano 16.7, vokalensemblen Vino Ensemble (bild) 11.6 och gitarrsolon 30.7.  

Midsommarveckoslutet 25.6 blir det musik av Palmgren och Merikanto med pianisten Aaron Ahola. Amor Céu står för medeltida musik 9.7.  I seriens avslutningskonsert 13.8 uppträder Trio Arkada, som består av unga yrkesmusiker. Kvällen är ett samarbete med kammarmusikfestivalen Radalla.   

Esbo domkyrka är konsertplats för alla konserter i serien Musik i sommarkvällen, söndagskvällar kl. 19. Inträdet är fritt eller så kan man välja att ge en frivillig summa för programbladet och på så sätt stöda musikverksamheten i Esbo domkyrka. 

–  Det är en knapp timme av stillsamhet, upplyftelse, förundran och en förnimmelse av helighet. Därför växer skaran åhörare för varje år, säger Koivusalo. 

Konsertserien förverkligas av Espoon tuomiokirkkoseurakunta och Esbo svenska församling

Musik i sommarkvällen - läs mer om programmetÖppna länk i ny flik

Musik mitt på dagen

I serien Soiva kesäkahvila (fritt övers. sommarkafé med musik) i Alberga blir det romantiska duetter i Alberga kyrka på onsdagar kl. 12, i juli.  De romantiska melodierna kommer från Frankrike, Tyskland, Estland, Ukraina och Finland. Konserterna vid middagstid räcker cirka 40 minuter och efteråt serveras kaffe; utomhus om vädret tillåter eller inomhus. 

– Hos oss i Alberga är kantorn alltid själv på plats. Människor längtar efter att få träffas och en del  kommer till kyrkan enbart för musiken. Musiken hör till de bästa gåvor Gud har gett människan, konstaterar Pauliina Hyry, kantor i Leppävaaran seurakunta.  

Soiva kesäkahvila-konsertserien i Alberga kyrka, Grindbergsgatan 2. 

Soiva Kesäkahvila-seriens program på nätet (finska)

Musiikkia puolen päivän aikaan (fritt övers. musik i middagstid) blir det på tisdagar i Hagalunds kyrka, Kyrkstigen 6. Violinprofessor Kaija Saarikettu öppnar konsertserien 6.6. kl. 12. I seriens avslutningskonsert 15.8 uppträder Tapiolan kuoro under ledning av Pasi Hyökki. Konsertserien är inne på sitt trettioandra år. Fritt inträde / frivilligt stöd till förmån för Gemensamt ansvar.

Musiikkia puolen päivän aikaan-seriens program på nätet (finska)

Musik på onsdagskvällar i Esboviken

Kesäillan musiikkia (fritt övers. sommarkvällens musik) arrangeras kl. 18, tre onsdagar i juni i Esboviken.

I Esbovikens kyrka uppträder gitarristen Patrik Kleemola 7.6. Sopranen Suvi Lehtonen-Gräsbeck och pianisten Folke Gräsbeck framför finländska andliga sånger och hebreiska sånger 14.6 och saxofonisten Esa Pietilä ger en solokonsert 21.6.  Fritt inträde / program 10 euro. Sommarkaféet är öppet kl. 17–19, Skeppargatan 8.  

Kesäillan musiikkia och kesäkahvilat - evenemang på nätet (finska)

Festivalen Orgelnatt & Aria

Alla torsdagskvällar är det också nattkonserter i Esbo domkyrka. Det är Orgelnatt och Aria som bjuder på mångsidig klassisk musik från och med 1 juni. Observera att det är inträde till de här konserterna. 

Till hemsida och biljettförsäljning: Festivalen Orgelnatt & Aria

2023-05-30 16:13:00.0