Till nyhetslistan

Midsommaren firas rekordomfattande i Esbo församlingar

De sex evengelisk-lutherska församlingarna i Esbo arrangerar midsommarprogram för alla åldrar och på finska, svenska och engelska. 

Björklöv i närbild och texten midsommarfest skriven med grönt på vit botten.

I år är utbudet på midsommaren omfattande. 

— Utbudet är verkligen mångsidigt. Visst är det fantastiskt att det i precis varje församling runtom i Esbo finns program. Budskapet är alltså; välkommen att fira midsommar, uppmuntrar Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling. 

En tjuvstart blir det då Festivalen Orgelnatt & Aria bjuder på deras enda gratiskonsert i sommar; en midsommarsoaré i Esbo domkyrka torsdag 22.6 kl. 21. 

På midsommaraftonen inleds firandet redan tidig eftermiddag och fortsätter till kvällen.

I Hagalunds kyrka är det mat och musik från och med middagstid.

På lägergården Hvittorp i Masaby, Kyrkslätt inleds firandet vid tvåtiden med picknick, då man kan grilla egen medhavd mat. Bastun värms och man kan ta sig ett dopp i sjön. Busstransporter, för en liten avgift ordnas till lägergården enligt rutterna: Hagalunds kyrka – Olars kyrka – Esbovikens kyrka och en andra rutt enligt Alberga kyrka – Esbo domkyrka. Anmälning till busstransporten ska göras senast 9.6. 

Vid Alberga kyrka inleds midsommarfirandet vid tretiden, traditionellt med musik, andakt och flagghissning.  

Vid fyratiden börjar midsommarfirande med urbant stuk vid Sökö kapell. Samma tid firar också  Esbo svenska församling midsommar med musik, somrigt program, andakt och en bit mat fram till klockan sex, i Esbo domkyrkas församlingsgård.  

Espoon tuomiokirkkoseurakunta bjuder på program på Kyrkbacken intill Esbo domkyrka, med början klockan sex då flaggan hissas.  Program ordnas både för barn och vuxna och kvällen avslutas med andakt. 

För den mer äventyrslystna som vill komma nära naturen arrangerar Espoonlahden seurakunta ett tvådagarsminiläger för vuxna i Vällskog, på gränsen till Noux nationalpark. 

— Man kan komma i midsommarstämning med att lyssna på Orgelnatt & Arias midsommarsoaré på torsdag eller delta i sommarkvällens nattvard i Karabacka kapell. På midsommaraftonen finns program för alla åldrar runtom i Esbo, för alla som firar i stan, säger Ertman. 

På midsommardagen hålls traditionsenligt högmässor i församlingarna (finska). I Esbo domkyrka och i Hagalunds kyrka kl. 10, i Alberga, Olars och Esbovikens kyrka kl. 11. 

Till en del av evenemangen krävs anmälning på grund av matservering. De flesta midsommarfesterna är gratis.

Tilläggsuppgifter om eventuella avgifter och samlade uppgifter om evenemangen hittas på webben under: espoonseurakunnat.fi/juhannus 

Midsommarfest med Esbo svenska församling

2023-06-05 08:00:00.0