Till nyhetslistan

Esbo församlingar hjälper drabbade i orkanen Mocha i Myanmar med humanitärt bistånd

Esbo församlingar beviljar 15 000 euro till att hjälpa offren i den tropiska orkanen Mocha. Hjälpen kanaliseras via Kyrkans Utlandshjälp, KUH. 

Barn och några vuxna sitter i brädspillror av det som en gång var deras hem och bostäder.

Bara spillror finns kvar av hemmen i rohingyaflyktinglägret Khaung Dote Khar. Foto: KUH via AFP/Lehtikuva

Gemensamma kyrkorådet för Esbo församlingar beslöt om biståndet vid sitt möte 5.6.

Orkanen Mocha drog fram över Myanmar och Bangladesh i mitten av maj. Innan orkanen slog till med full kraft har man beräknat att det enbart i Myanmar finns 17,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Naturkatastrofen försämrar ytterligare levnadsvillkoren för dem som situationen redan är bräcklig.

Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och fly från katastrofområdet. Kyrkans Utlandshjälp har vikt 100 000 ur katastroffonden för att hjälpa de drabbade. 

Kyrkans Utlandshjälps eget landskontor ser till att hjälpen når fram i delstaten Rakhine, som har lidit av landets inre konflikter sedan 2017.

Henry Braun, chef för KUHs landskontor i Myanmar säger att endast de högsta och stadigast byggda byggnaderna har klarat sig i orkanen och att infrastrukturen i Rakhine har fått stora skador. Kyrkans Utlandshjälp strävar till att kunna hjälpa 20 000 människor, så att de själva kan skaffa mat och basvaror. 

Esbo församlingar har reserverat 80 000 euro i årets budget för katastrofhjälp. Tidigare i år har 30 000 euro getts till jorbävningsoffren i Turkiet och Syrien. Efter biståndet till Mocha-offren återstår 35 000 euro för katastrofhjälp i år. 

2023-06-06 09:00:00.0