Pro Diaconia-utmärkelsen från Esbo kyrkliga samfällighet till sex organisationer och samfund i Esbo
Gemensamma kyrkorådet i Esbo kyrkliga samfällighet beviljade Pro Diaconia-medaljer till sex lokala organisationer och samfund. Under diakonidagens fest den 2 september överräcktes dessutom förtjänstmedaljerna Gyllene Pro Diaconia som Diakoniarbetarnas Förbund beviljat till två Esbobor, Anne-Maria Laukkarinen och Jyrki Myllärniemi.
Pro Diaconia-medaljen tilldelades Asukastila Kivenkolo, Hyvä Arki ry, Kaivo Espoo ry, Kohtaamispaikka Askel, Manna-Apu ry och Raitin Pysäkki. I prismotiveringarna konstateras att man i alla sex organisationers och samfunds verksamhet har genomfört ett långvarigt gemensamt och konkret hjälparbete till förmån för de Esbobor som ligger i riskzonen för marginalisering. När det kommer till värdegrunden förenas dessa aktörer av kärleken till nästan och samhällsansvaret.
Vilken betydelse har dessa sex organisationer och samfund för församlingarnas diakoniarbete, Lilli Snellman, sakkunnig inom diakoni i Esbo kyrkliga samfällighet?
– Utan verksamheten vid mathjälpsorganisationerna i Esbo skulle Esbos diakoniarbete med de nuvarande resurserna omedelbart belastas och kollapsa. Man skulle bli tvungen att omorganisera hela verksamheten och börja ordna diakoni- och kapelluncher på nya verksamhetsställen. Kort sagt skulle situationen vara en tillfällig katastrof för både kunderna och diakonin.
Hurdana framtidsutsikter har mathjälpsarbetet i Esbo?
– Vi får fundera på den gemensamma framtiden och samarbetsmöjligheterna i Esbos tankesmedjor som inleds i höst. I framtiden kommer matsvinnet att minska när butiker och skolor i allt högre grad använder verktyg för att minska svinnet. Människors hunger och utsatthet försvinner dock inte. Vi har mycket gemensamt arbete framför oss och vi måste prioritera påverkansarbetet som riktas till beslutsfattarna.
Långvarigt och aktivt arbete för de mest utsatta
De gyllene Pro Diaconia-förtjänstmedaljerna beviljades Anne-Maria Laukkarinen, som i början av september gick i pension från tjänsten som sakkunnig i fostran i Esbo kyrkliga samfällighet, och diakonen Jyrki Myllärniemi, som har fungerat som utvecklingschef för Edistia.
Anne-Maria Laukkarinen har under hela sin 40-åriga arbetskarriär främjat i synnerhet situationerna för de svagaste och mest utsatta unga. Hon har arbetat som specialungdomsarbetsledare i 22 år i Vanda och som sakkunnig i fostran i Esbo kyrkliga samfällighet i 13 år, där hon ansvarade för koordineringen och utvecklingen av specialungdomsarbetet. Hon har främjat ungas välbefinnande bland annat genom Walk in-terapikonceptet.
”Anne-Maria Laukkarinen har i sitt arbete engagerat jobbat för de diakonala målen och drivit ärenden för unga vars röst annars kanske inte blir hörd. Vid sidan av arbetet har hon också genomgått tilläggsutbildning för att skaffa sig kompetens i arbetet med specialgrupper”, lyder motiveringen till erkännandet.
Jyrki Myllärniemi har arbetat inom ungdoms- och diakoniarbetet i Esbo församlingar i nästan 40 år (1981–2017). Som utvecklingschef för Edistia (2017–2024) har han koordinerat Esbo mathjälpsorganisationers verksamhet tillsammans med Esbo stad, Västra Nylands välfärdsområde och den kyrkliga samfälligheten.
Myllärniemi har startat flera pilotprojekt och projekt i Esbo tillsammans med olika aktörer och mathjälpsaktörer i huvudstadsregionen samt kopplat aktörer från Esbo till riksomfattande och europeiska projekt. Han har också koordinerat det årliga evenemanget Bostadslösas natt i Esbo. I synnerhet under coronapandemin reagerade han snabbt på att utveckla verksamhetsmodellerna.
”Jyrki Myllärniemis outtröttliga, alltid framåtblickande och utvecklande arbetsgrepp samt vilja att verka för diakonin i Esbo är av stor betydelse. Han har upprätthållit och förverkligat ett diakonalt perspektiv till förmån för de svagare i hela sin karriär”, lyder motiveringarna till utmärkelsen.
Svenskspråkiga aktörer belönades för ett effektivt samarbete med Esbo svenska församling
Esbo svenska församlings egna Pro Diaconia-medaljer beviljades till Esbo Marthaförening och Esbo svenska församlings handarbetsgrupp Symamsellerna. Medaljerna överräcktes vid skapelsens söndagsgudstjänst i Esbo domkyrka den 1 september 2024. Du kan läsa motiveringarna till priserna nedan.
”Esbo Marthaförening har länge stött diakoniarbetet i Esbo svenska församling med bland annat stora årliga donationer till Kriskassan. Med medlen i Kriskassan kan diakoniarbetare hjälpa de klienter som behöver till exempel köpa mat- eller hygienartiklar, kläder, skor, mediciner eller busskort. Donationerna har stor betydelse för diakonins budget och möjliggör en bättre vardag för många mindre bemedlade i Esbo.”
”Symamsellerna har i sin tur donerat otaliga par yllesockor, vantar, mössor, kassar och annat handarbete till diakonins klienter. Detta samarbete har fortsatt under hela den tiden gruppen har funnits i församlingen. Symamsellerna är en pålitlig och godhjärtad samarbetspartner som är en självklar del av både Esbo svenska församling och diakoniarbetet i församlingen.”
Pro Diaconia-medaljen är en värdefull hyllning till en person eller ett samfund som i sin verksamhet eller sitt beslutsfattande har verkat för att främja diakonin eller på ett särskilt sätt förverkliga kärleken till nästan. Medaljen Pro Diaconia är avsedd till exempel för att beakta frivilliga aktörer och samarbetspartner, medan syftet med Pro Diaconia-förtjänstmedaljen är att beakta anställda inom församlingar, kyrkan, kristna organisationer eller motsvarande aktörer i deras diakonala verksamhet eller arbete för diakoniarbetet och diakoniarbetarna. (Källa: dtl.fi)
Det finns bilder av mottagarna av Pro Diaconia -utmärkelsena på STT Info.
2.9.2024 16.52