Till nyhetslistan

En flicka med ljusbrunt långt hår tittar in i kameran med en skolryggsäck på ryggen. I bakgrunden en väg oc... Maisa Rautiainen, 7 år, är en av ettorna som välsignas innan skolan börjar. Foto: Sonja Grönqvist.

Snart börjar skolan - ettorna får en egen speciell stund i kyrkan tillsammans med sina närmaste.

28.7.2022 09.00

Förstaklassarna eller ettorna blir välsignade i Esbos kyrkor och kapell inför skolstarten i augusti. Traditionen att välsigna barn som börjar sin skolgång har redan funnits i trettio års tid. 

Olarsbon Sonja Grönqvist blev bekant med traditionen, när hennes fadderbarn började skolan. 

– Visst är det en högtidlig stund, som lyfter fram skolstarten som den speciella händelse den är. Det är fint att kyrkan uppmärksammar det stora klivet, anser Grönqvist. 

Den här hösten deltar Sonja Grönqvist i välsignelsen i egenskap av att hon är mamma till Maisa Rautiainen, 7 år, som börjar skolan. 

– Som förälder spänner man sig så klart hur det kommer att gå i skolan och hur ens barn vänjer sig vid den nya vardagen. Stunden i kyrkan kan ge trygghet och tillit att allt går bra. Var och varannan behöver välsignelse. 

Familjen Grönqvist har förberett sig inför skolstarten med att köpa skolmaterial och spara semesterdagar till de första skolveckorna. Under sommaren har Maisa bekantat sig med sin skolväg. 

– Man märker att hon har skolan i tankarna. När vi har cyklat nu på sommaren har hon ofta haft lust att leka just på skolans gårdsplan, säger Grönqvist. 

Kyrkan i Esbo håller ett tiotal kyrkstunder för ettor. Varje församling ordnar sin egen välsignelse antingen på finska eller svenska. Välsignelsen i kyrkan är kort men tar hänsyn till varje förstaklassare som blir välsignad vid altaret. Ettorna kan komma tillsammans med sina föräldrar, mor- och farföräldrar och faddrar. 

I Esbo svenska församling har alla ettor som är medlemmar i församlingen fått en inbjudan, i sitt eget namn, till välsignelsen inför skolstarten. Ettorna får med sig hem boken; Aktivitetsbibeln för äldre barn, skriven av Andrew Newton och som avslutning på kvällen serveras kvällsmål. 


Välsignelse inför skolstart i Esbo svenska församling: 
mån 15.8 Esbo domkyrka kl. 18, Kyrkparken 5.  
Tiläggsinformation: mirja.vonmartens@evl.fi,  040 547 1854.