Till nyhetslistan

Väntan på jul inleds med Hosiannasång i Esbo kyrkliga samfällighet

adventnyhet (1).jpg

Esbo domkyrka har en speciell dragningskraft första advent. Foto: Agneta Gestrin

Första advent infaller i år på söndagen den 27.11 och då sjungs Hosiannahymnen runtom i Esbos kyrkor och kapell. Första advent är en glädjefest och samtidigt inledningen till ett nytt kyrkoår.

Första advent är en av de allra populäraste högtiderna i kyrkan. I Esbo svenska församling firas Hosiannahögmässa i Esbo domkyrka kl. 12.15 tillsammans med kammarkören Novena och en orkester med musiker från bl.a. Esbo barock. Predikan hålls av kaplan Heidi Jäntti och redaktör Sofia Torvalds.

När vi går in i väntan på jul innebär det också att sedvanligt kyrkkaffe ofta byts ut mot glögg och pepparkaka. Så också efter Hosiannahögmässan då glöggserveringen är uppdukad invid domkyrkans klockstapel.

I de finska församlingarna i Esbo firas ett tjugotal Hosianna-mässor i samfällighetens kyrkor och kapell.

Första advent inleder säsongen av julmusik och sångtillfällen

En kär återkomst under adventstiden är De vackraste julsångerna, som i år återkommer för femtionde året. I Esbo svenska församling sjungs de vackraste julsångerna vid sju tillfällen. Första sångtillfället är i Köklax kapell sön 4.12 kl. 16 och sista tillfället blir stefanidagen, annandag jul i Hagalunds kyrka kl. 17.

I de finska församlingarna sjungs de vackraste julsångerna vid tiotals tillfällen och man kan stämma in i melodierna till exempel i köpcentren; Sello, Lippulaiva och Iso Omena samt i biblioteket i Sello och i Lippulaiva. 

I samband med de vackraste julsångerna samlas det in kollekt för Finska Missionssällskapets arbete för att försvara de allra svagastes rättigheter. Finska Missionssällskapet jobbar oberoende av barns religion, språk eller etnicitet, för att varje barn ska få hopp och rätt till en bättre framtid.

All världens musik - Kaiken maailman musiikkia inleder konsertsäsongen i december i Esbo svenska församling.

Julkonserter som ges av musikinstitut, sång- och musikföreningar, körer och ensembler hittas i församlingens evenemangskalenderÖppna länk i ny flik och på Esbo svenska församlings julsida.Öppna länk i ny flik Julsidan är ett behändigt sätt att hålla koll på och läsa mer om julrelaterat som är på gång i församlingen till och med trettondag.

Musik i öronen nästan var än du är

Julmusik kan man också lyssna på hemma, i vimlet, i kollektivtrafiken, på promenaden eller under joggingrundan genom Jouluradio, fritt översatt "julradion". Har du redan hittat din favoritmusik på nätet? Finlandssvensk och skandinavisk julmusik eller lyssnar du hellre på indiemusik, klassisk musik eller jazz? Musikutbudet är faktiskt ännu större. Förutom den mångsidiga huvudkanalen Jouluradio som sänder på 97,1 MHz i Esbo, finns det nio webbradiokanaler som är specialiserade på olika julmusikstilar.

På nätet hittas den svenska julmusiken på julradion.fiÖppna länk i ny flik . Jouluradio är de evangelisk-lutherska församlingarnas gåva till lyssnare.

Inte fått julkalendern? Hämta en på Kyrkogatan 10. Foto: Agneta Gestrin

Julkalendern i din hand och i sociala medier

Inför advent utkommer församlingarna i huvudstadsregionen med en julkalender till alla medlemshushåll. Den svenska kalendern medföljer som bilaga i Kyrkpressen, som utkommer den 23.11.2022.

Årets kalender pryds av en fredsduva som bär en grankvist i sin näbb. Bakom temat står illustratören Hanna-Riikka Heikkilä, också känd som mönsterdesigner för märket Papu Design. I varje kalenderlucka finns en kort text. De svenska texterna är skrivna av författaren och sjukhusprästen Katarina Gäddnäs

Om du inte har julkalendern i pappersform går det bra att hämta ett exemplar av kalendern på Kyrkogatan 10. Kalendern finns i aulan och ytterdörren är öppen mån-fre kl. 8-15. På Esbo svenska församlings Facebook och Instagram-konton kan man också varje dag "öppna" dagens lucka. Dagens lucka publiceras kl. 9. 

Läs mer: Hur har upphovsmakarna tänkt kring årets julkalender?

Ge respons på julkalendern: Respons är välkommen.

Mer om adventstiden:

www.esboforsamlingar.fi/kom-med/julÖppna länk i ny flik

www.esboforsamlingar.fi/evenemangÖppna länk i ny flik

www.espoonseurakunnat.fi/jouluÖppna länk i ny flik (evenemang i samfällighetens finska församlingar)

24.11.2022 08.00