Till nyhetslistan

Vällskog karaktärsbyggnad renoveras – färdig sommaren 2024

Renoveringen av den gamla gårdens karaktärsbyggnad vid Esbo församlingars lägercentrum i Vällskog framskrider. Gemensamma kyrkofullmäktige godkände projektplanen i sitt möte den 25 maj. Renoveringen uppskattas bli klar våren 2024. 

Vällskogs karaktärsbyggnad. Bild Tommi Heinonen

Vällskogs karaktärsbyggnad. Bild Tommi Heinonen

Vällskog gårds inkvarterings- och undervisningsutrymmen är viktiga i synnerhet när det gäller att ordna skriftskolläger, men byggnaden betjänar också den övriga lägerverksamheten väl. Gården har också varit en populär plats för tysta retreater. 
 
I renoveringen förnyas hustekniken och nödvändiga reparationer görs både på utsidan och inomhus. På grund av byggnadens kulturhistoriska betydelse renoveras fasaden och de centrala interiörerna så att deras utseende inte förändras.
 
Byggnadens fönster repareras och sanitetsutrymmen förnyas. Vällskog gård har varit ur bruk sedan 2017 på grund av observerade problem med inomhusluften. Att säkerställa kvaliteten på inomhusluften är ett av de centrala målen för renoveringen. Även byggnadens uppvärmningssystem kommer enligt samfällighetens miljöpolitik att bytas ut mot jordvärme.
 
Vällskog gård, som byggdes på 1930-talet, ligger intill Noux i norra Esbo. Gården ägs av Esbo kyrkliga samfällighet sedan 1981. Lägerverksamheten inleddes i karaktärsbyggnaden och år 1984 färdigställdes utrymmena i den s.k. Väentuva i den gamla ladugården. 
 
Förutom Vällskog lägercentrum använder den kyrkliga samfälligheten Hvittorps kurscentral i Kyrkslätt. Verksamheten vid lägergården Hila upphörde förra hösten, vilket ökar behovet av inkvartering i de återstående lägergårdarna. 

2022-05-25 20:37:00.0