Ämbetsbevis och släktutredningar

Det finns två typer av ämbetsbevis

1. Levnadsintyg

På intyget anges personens basuppgifter. Intyget innehåller personens namnuppgifter, uppgift om att personen lever, församlingsmedlemskap i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, och hemkommun. Till förälderns bouppteckning behövs inte skillt levnadsintyg för barn som hör till ev.-luth. kyrkan. Barnens lever-uppgifter syns på förälderns släktutredning. 

Om en person är skriven i den frånvarande befolkningen i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, kan hen få ett levnadsintyg från den lokala registermyndigheten i bosättningslandet, finska ambassaden eller notarius publicus vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata när hen besöker Finland.

Levnadsintyg för en person som utträtt ur kyrkan eller som inte hör till kyrkan ska begäras från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

2. Ämbetsbevis för släktutredning

Släktutredning behövs oftast för bouppteckning och annan skötsel av dödsboärenden (t.ex. bostads- och fastighetsaffärer, lagfart, avsägande av arv). Släktutredningen är en omfattande helhet av ämbetsbevis där personens familjeförhållanden och arvingar framgår. Den kan bestå av flera separata bilageintyg. Släktutredningen innehåller personens basuppgifter, barn, eventuella makar samt uppgifter om medlemskap i evangelisk-lutherska församlingar i Finland från 15 års ålder till tidpunkten för utfärdandet av intyget eller dödsfallet, till den del personen har varit medlem i församlingen.  Ämbetsbetygshelheten omfattar också makens/makarnas uppgifter under den tid äktenskapet varat samt uppgifter om barn. Om uppgiften om att barnen är i liv framgår av förälderns intyg, behövs inget separat levnadsintyg för barnet. Släktutredningen kan vid behov utvidgas till följande generationer enligt ärvdabalken ända till en levande arvinge. Mer detaljerad information om den aktuella lagstiftningen finns i ärvdabalken (tjänsten Finlex).

Släktutredning är inte samma sak som släktforskning.

Vid behov kan ämbetsbevis fås på flera språk

Lever-intyg kan fås på finska eller svenska.
Vid behov fås lever-intyg för utländska myndigheter på en flerspråkig blankett på engelska, tyska eller franska.
Släktutredning kan endast fås på finska och svenska.

Ämbetsbevis att beställa från andra ställen

Om personen bott på avträtt område bakom gränsen beställs intyg för den tiden från  RiksarkivetÖppna länk i ny flik
Om personen inte tillhört församling skall intyg beställas från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata DVVÖppna länk i ny flik
Om personen tillhört ortodoxa kyrkan beställs intyget från ortodoxa kyrkan i KuopioÖppna länk i ny flik
Om personen bott utomlands hittas uppgifter på Finland utomlandsÖppna länk i ny flik

Ämbetsbeviset är avgiftsbelagt. Prislista

Hur skall jag göra när en närstående avlider?

Den nya guiden När en närstående avlider på webbtjänsten Suomi.fiÖppna länk i ny flik hjälper anhöriga att sköta de olika praktiska ärenden samt ger råd var man kan få stöd för sorgen.