Att boka vigsel och kyrka

Vigseln kan förrättas i kyrkan, i hemmet eller på någon annan plats, beroende på vad brudparet och vigselförrättaren tillsammans kommer överens om.

Bokningar av kyrkor och församlingens andra utrymmen sker på Esbo församlingars servicecentral. Om bröllopsgästerna inte är så många är ett kapell ett bra alternativ.

Boka kyrkan i god tid – om man vill hålla vigseln i någon av de populäraste kyrkorna i Esbo under den livligaste vigselsäsongen kan man behöva boka kyrkan t.o.m. ett år på förhand. 

Brudparet kan bekanta sig med sin vigselkyrka på förhand, eller tillsammans med vigselförrättaren vid den övning man kommit överens om. Vaktmästarna visar gärna kyrkorna och församlingarnas andra utrymmen. Kontaktuppgifter till vaktmästarna och en presentation av kyrkor och kapell finns under länken Kyrkor och kapell.

För den som är församlingsmedlem är vigselplatsen och andra förrättningsarrangemang gratis. Däremot måste brudparet på egen hand ordna med extra dekorationer, blommor m.m. 

När man bokar utrymme måste man också räkna med den tid som går åt till att sätta upp och ta ner dekorationerna. Speciellt sommartid ordnas det en vigsel per timme i de populäraste kyrkorna, så det går tyvärr inte att sätta upp mycket stora blomsterarrangemang eller andra tids- och utrymmeskrävande dekorationer.

Altare.

Vigseltider i Esbo domkyrka

Medlemmar i Esbo svenska församling och Espoon tuomiokirkkoseurakunta har förtur när det gäller bokning av vigseltider på sommarlördagar i Esbo domkyrka. Kontakta Esbo församlingars servicecentral, telefon 09 8050 2601.

Också medlemmar i andra församlingar kan kontakta servicecentralen och höra sig för om eventuella lediga vigseltider.