OBS! www.esboforsamlingar.fi är vår svenska startsida där du hittar alla gudstjänster och evenemang!

Kyrkoherden har ordet:

Du helige himlens Herre,

hör lilla fågelens bön:

ack, hur är din jord så ljuflig!

Hur är din himmel så skön!

O låt våra sjöar stråla

klart uti vår kärleks brand!

O Herre, lär oss att älska,

o lär oss älska vårt land!

Z. Topelius

Sommaren smög sig på igen. Maj försvinner alltid lika snabbt, med utfärder, lägerförberedelser, prov, skolavslutningar och vårfester. Men nu är den här, sommaren! Allt är grönt, det är ljust långt in på natten.

Sista versen i Zachris Topelius dikt ”En sommardag i Kangasala” beskriver en liten fågels tackbön till Gud då fågeln blickar över ett somrigt landskap. Fågeln känner och ser hur vårt land är som vackrast i sommartid. Jag tror att även vi kan dela den lilla fågelns känslor när vi ser på försommarens grönska, känner doften av häggen som blommar, njuter av ljusa kvällar och tidiga sommarmorgnar. Då är det lätt att stilla sig inför Guds storhet och skapelsens härlighet.

Det är konstigt hur man fäster sig vid olika detaljer från år till år. I år har jag fått upp ögonen för syrenernas skönhet på ett nytt sätt. Har du märkt hur enkla de små, enstaka blommorna är? Fyra små kronblad, som är ganska anspråkslösa. Men när man sätter ihop en stor mängd av dem så blir blomsterprakten förbryllande. Oftast ser man vita och lila syrener, de tycks vara de vanliga sorterna. Men så vacker den ljusröda syrenen är! Jag var tvungen att stanna upp för att beundra en sådan på kvällspromenaden för några dagar sedan.

Sommaren är i allra högsta grad lägerverksamhetens högsäsong. Jag hoppas att alla ni som deltar i lägerverksamheten får en fin och oförglömlig upplevelse.

Verksamheten upphör dock inte i stan heller. Välkommen med till högmässorna i Esbo domkyrka varje helg- och söndag! Vi ordnar även sommarcafé i Olars kyrka varannan tisdag, konserter i sommarkvällen mm. Följ gärna med annonseringen i Kyrkpressen, på hemsidorna och på sociala medier.

Jag önskar Dig en välsignad, skön och avkopplande sommar!

Kira Ertman, kyrkoherde

Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling