OBS! www.esboforsamlingar.fi är vår svenska startsida där du hittar alla gudstjänster och evenemang!

Kyrkoherden har ordet:

Hösten är här. Morgnarna är krispiga, kvällarna mörknar, färgerna sprakar loss i lönnarna, rönnbären mognar till röda små pärlor.  I skogen doftar det mossa och vått. Bär- och svampsäsongen fortsätter med lingon, kantareller och trattisar. De mörka kvällarna bjuder in till mys och tända stearinljus.

Så här på hösten styr jag ofta mina steg till skogen, antigen till Noux eller till Nybondas. Stegen leder mig till lingonskörden, den enda bären som jag brukar frysa in för vintern. Lingonen blir sedan kvarg och allt som oftast även julens efterrätt. I Noux har jag en viss plats där jag plockar trattkantareller som blir till sås och soppa. Hösten känns extraintensiv i skogen, där man märker årstiden så starkt.

Jag har någon gång, halvt på skämt, sagt att jag skulle kunna leva i september för evigt. Hösten är min favoritårstid; allt nytt börjar, färgskalan i naturen är stark och bred, en känsla av förväntan fyller mig. Samtidigt inser jag att evig september skulle också kännas blaah, den skulle mista sin intensitet och funktion. Vilken rikedom att få uppleva fyra årstider, och när den personliga favoriten kommer, så ska man passa på och njuta lite extra!

Jag önskar dig en skön och mysig höst!

Men du, o Gud, som gör vår jord

så skön i sommarns stunder,

lär mig att akta främst ditt ord

och dina nådesunder.

Allt kött är hö,

var växt skall dö

och tiden allt fördriver.

Blott Herrens ord förbliver.

Psb. 539:3

Kira Ertman, kyrkoherde