Till nyhetslistan

Soppa, mathjälp och vinterkläder delas ut på De bostadslösas natt - Esbo strävar till halverad bostadslöshet

De bostadslösas natt fyller 20 år 17.10. 

En teckning där en mansperson närmar sig en parkbänk och i bakgrunden syns stadens silhuett och metroskylt.

Bild: Esbo stad

Den nationella medborgarrörelsen som arrangerar De bostadslösas natt, gör det i år för tjugonde gången. De upprepar krav på åtgärder som bekämpar bostadslöshet. Esbo har drygt 400 ensamstående bostadslösa.

De bostadslösas natt infaller 17 oktober. Temat för årets riksomfattande evenemang är; en framtid utan bostadslöshet. Enligt Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, ARAs statistik fanns det i Esbo sammanlagt 434 bostadslösa ensamstående personer ifjol.

Ett viktigt sätt, enligt Esbo stad är att det finns ett utbud av bostäder till rimligt pris i kommunerna, för att ensamstående och familjer med låga inkomster skulle få tillgång till en bostad. Vilket i sin tur motverkar bostadslöshet. Ju längre en person är bostadslös, desto svårare blir det att hitta en bostad.

Städer och kommuner fattar beslut om att bygga bostäder och om att erbjuda bostäder åt bostadslösa personer. Kommunala beslut har alltså långtgående konsekvenser för bostadslösheten och invånarnas välfärd, konstaterar Esbo stad.

Fullmäktige i Esbo har som mål att Esbo bostäder aktivt deltar i att minska på bostadslösheten. Esbo bostäder är Esbo stads dotterbolag och den största hyresvärden i Esbo. Målet är att de bostäder som erbjuds bostadslösa Esbobor ska öka jämfört med 2022. Esbo följer upp hur väl målet uppnås i framtiden. 

— Esbo stad visar här att staden förbinder sig till att halvera bostadslösheten genom konkreta åtgärder. Trots att stödet för boende och vuxensocialarbetet överförs till välfärdsområdet, är det viktigt att fortsätta samarbetet med den bostadsenhet som förblir vid staden, för att nå det gemensamma målet, säger chefen för socialtjänster för vuxna Tapio Nieminen.

Statistik över bostadslösheten i Esbo

Enligt ARA:s statistik fanns det i november 2021 sammanlagt 528 bostadslösa personer i Esbo, av vilka 434 var ensamstående. Antalet har ökat något sedan år 2020. Av de ensamstående var 154 långtidsbostadslösa, det vill säga de hade varit bostadslösa i minst ett år eller upprepade gånger under de senaste tre åren. Av de bostadslösa var 92 kvinnor och 103 unga personer, medan 108 hade invandrarbakgrund. Antalet bostadslösa par eller familjer i Esbo uppgick till 31 hushåll.

Regeringen har som mål att halvera bostadslösheten före 2023. Miljöministeriet har inlett ett treårigt bostadslöshetsprogram med de största stadsregionerna, tjänsteproducenterna och organisationerna. Esbo stad har utarbetat en plan för att halvera bostadslösheten för åren 2020–2022. I Esbo bedrivs sektorsövergripande samarbete för att minska och förebygga bostadslöshet.

Esbo stads fickguide för bostadslösa i Esbo.

De bostadslösas natt 20 år

De bostadslösas natt har firats sedan 2002 på FN:s internationella dag för utrotande av fattigdom och utslagning.

Medborgarrörelsen De bostadslösas natt vill att den grundläggande rätten till en permanent bostad, ett eget hem för alla, ska förverkligas. De bostadslösas natt är en av social- och hälsovårdsbranschens största, årligen återkommande evenemang. Evenemanget är religiöst och politiskt obundet.

Evenemang under De bostadslösas natt i Esbo

I samband med De bostadslösas natt i Esbo måndag 17.10 ordnas program av flera aktörer; organisationer, församlingar och Esbo stads enheter samt studerande från yrkeshögskolan Omnia. Det kan förekomma ändringar i programmet. Se den viktigaste informationen om evenemangen på Facebooksidan Espoo asunnottomien yö.Öppna länk i ny flik

Evenemang i Esbo 17.10

Esbo centrum: kl. 17–20 Askel och Esbo mentalhälsoförening grillar korv och serverar soppa samt uppför musik på Prästgårdsvägen. Utdelning av hygienartiklar och kläder. En bostadsrådgivare från stadens vuxensocialarbete är anträffbar, liksom arbetscoachstuderande från Omnia. Esbo finska domkyrkoförsamling ordnar en andakt.

Esbo centrum: Trapesa ordnar en paneldiskussion kl. 14–15. Dessutom serverar Linkki ärtsoppa och delar ut vinterjackor som inkommit via Omnias insamling. Från Omnia deltar studerande inom mental- och missbruksvård.

Träskända: kl. 17–20 Krisbostadsenheten Viisikko presenterar sina lokaler. Dessutom småskalig utdelning av kläder, ärtsoppa, het dricka och kaffebröd.

Alberga: kl. 16–19 grillkorv och saft utanför Sellobiblioteket. Utdelning av vinterjackor som inkommit via Omnias insamling. Information och lyckohjul. Studerande från Omnia deltar, liksom Sellobiblioteket, dagcentret Illusia, FPA, Sininauhasäätiö, Essi allianssi, Fri från narkotika och A-klinikstiftelsen.

Köpcentret Lippulaiva: kl. 13–16 vegetarisk ärtsoppa i Lippulaivabiblioteket och plättstekning på gården. Utdelning av tröjor och jackor som insamlats av Partioaitta. Organisationerna presenterar sin verksamhet i allaktivitetsrummet Salonki och dessutom kan man få digitalt stöd i det gemensamma köket Kapyysi. På plats är en bostadsrådgivare samt en ekonomi- och skuldrådgivare. Studerande från Omnia är på plats. Dessutom deltar Esbovikens församling, Esbo svenska församling, Kran rf, Lippulaivabiblioteket, scoutkåren Mesikämmenet, Kaverikammari, Kivenkolo, DigiOn, Esbo mentalhälsoförening, Finlands Röda Kors och Esbo-info.

Mattby: kl. 17–19.30 rådgivning, allsång och annat program i invånarhuset Naapurustotalo Matinkylä i Mattby. Brasor utomhus, utdelning av jackor som insamlats av Partioaitta. Studerande från Omnia deltar. Evenemanget fortsätter i kaféet i Kaivo kl. 19.30. Kaffe och köttpiroger. Deltagare: invånarhuset Naapurustotalo Matinkylä, Olarin Eräkotkat, DigiOn, biblioteket i Iso Omena, Kaivo och Esbo bostäder.

Olarsbäcken: kl. 13–19 ärtsoppa och varm dricka på Olarsbäckens härbärge. Utdelning av donerade kläder. Möjlighet att byta ut bruksartiklar och utdelning av tillbehör.

Domsby: kl. 12–14 Manna-apu serverar mat i Manna-talo. Utdelning av mathjälp och jackor som insamlats av Partioaitta. På plats också arbetscoach och arbetscoachstuderande från Omnia. Biblioteksbuss och levande musik.

Evenemang andra dagar:

Linkkis projekt Etsivä löytää är på plats i Esbo centrum ons 19.10 från kl. 12. Kaffeservering.

 

2022-10-13 07:00:00.0