Till nyhetslistan

Miljöbokslutet 2022 blev klart i Esbo församlingar: Belastningen på naturen minskar på ett konkret sätt

Esbo kyrkliga samfällighets första miljöbokslut genom tiderna har färdigställts. Församlingarnas mål är till exempel att frigöra sig från användningen av fossila bränslen före 2030 och förbättra fastigheternas energieffektivitet. Församlingarna minskar även i övrigt belastningen på naturen på många sätt.

Paddlare på vattnet. Himlen är blå och vädret är soligt. Bild: Jyri Hakala.

Aalto-universitetets studentkår besökte Hila våren 2022. Esbo församlingars läroanstaltsarbete ansvarade för genomförandet av utflykten. Bild: Jyri Hakala.

– Att avstå från oljeuppvärmning står på vårt schema. I år ökar vi till exempel kapaciteten för jordvärmesystemet vid Hvittorps kurscentrum. Vid Vällskogs kurscentrum övergår vi också till jordvärme i år, säger samfällighetens direktör Risto Hämäläinen.

Den el som samfälligheten redan nu använder är 100 % fossilfri. Möjligheterna att sortera fastigheternas avfall förbättras för ett objekt åt gången.

Ansvaret för skapelsen kräver handlingar 

Ansvaret för skapelsen är en av de åtta tyngdpunkterna för verksamheten i den kyrkliga samfällighetens strategi Kyrkan i Esbo 2023–2030.  Vi vill erbjuda möjligheter till andliga naturupplevelser och aktiviteter i naturen. Vårt mål är i synnerhet att minska utsläppen av växthusgaser och behovet av att använda naturresurserna.
– Till exempel har antalet utskrifter minskat med hälften jämfört med tidigare efter att säkerhetsskrivarna togs i bruk i fjol, berättar Risto Hämäläinen.  
 

Alla upphandlingar förutsätter att man utför en miljökonsekvensbedömning av upphandlingarna. Mängden vegetarisk mat har ökat betydligt jämfört med tidigare vid all servering, även på konfirmandläger och utfärder.
– Lägergårdsbesökarna har gett god respons på den vegetariska maten, berättar utvecklingschef Kerttuli Boucht.  
 

Miljöfostran syns i församlingarnas arbete inom alla verksamhetsområden och på många evenemang. Församlingarna har svarat på klimatångest och längtan efter naturandlighet genom att ordna verksamhet kring dessa teman, till exempel retreater och pilgrimsvandringar.  

Den kyrkliga samfällighetens största begravningsplats, Klockarmalmens begravningsplats, fick som första begravningsplats i Finland den ansedda utmärkelsen Green Flag Award år 2022. Erkännandet förutsätter ett mångsidigt och långsiktigt miljöarbete och främjande av den biologiska mångfalden. 

Bakgrund:

Esbo församlingars miljöbokslut 2022 grundar sig på den miljöpolitik som godkänts av gemensamma kyrkofullmäktige och det miljöprogram för 2021–2030 som fastställts av gemensamma kyrkorådet. Den omfattande rapporten innehåller både beskrivande och numerisk information. Gemensamma kyrkorådet antecknade handlingen för kännedom 5.6.2023.  

Den kyrkliga samfällighetens miljöprogram 2021–2030 grundar sig på kraven i standarden SFS 14001. Arbetet för att främja programmets mål fortsätter. Alla församlingar och serviceenheten för gemensamt församlingsarbete har berett sin miljöplan för 2023–2025.  

2023-06-13 12:26:50.0