Till nyhetslistan

Esbo församlingar ger 20 000 euro i katastrofhjälp till offer i Israel–Palestina-krisen

Esbo församlingar har beviljat 20 000 euro i bistånd för att hjälpa civila i den upptrappade Israel–Palestina-konflikten. Biståndet levereras genom Finska Missionssällskapet.

Kvinnor och män i vita rockar står i en grupp i sjukhusutrymme.

Sjukhuspersonal på Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem. Foto: Albin Hillert, Finska Missionssällskapet

Hamas terrorattack och Israels motangrepp har lett till en enorm humanitär kris i Gaza. Även på Västbanken råder brist på baslivsmedel och läkemedel. Esbo församlingars bistånd går via Finska Missionssällskapet till att hjälpa nödställda civila och stödja det lokala sjukhuset. 

Stödet går till mat, läkemedel och andra grundläggande behov 

Hjälpen som erbjuds på Västbanken och i Gaza består av mat, rent vatten, läkemedel, hälsotjänster och psykosocialt stöd. I regionerna verkar kyrkornas samarbetsnätverk med ACT-alliansen. Aktörerna är Finska Missionssällskapets långvariga och pålitliga samarbetspartner. 

Via Finska Missionssällskapet stöds också verksamheten vid Augusta Victoria-sjukhuset i östra Jerusalem. Sjukhuset som ägs av Lutherska världsförbundet har specialiserat sig på bland annat vård av cancer- och njursjukdomspatienter. 

— Sjukhusets allvarligt sjuka patienter kommer från Västbanken och Gaza, och den upptrappade konfliktsituationen har gjort det mycket utmanande och farligt, delvis omöjligt för patienterna och personalen att flytta sig. Patienter och deras familjemedlemmar är fast på sjukhuset sedan striderna började, berättar Eija Alajarva, expert på humanitärt bistånd vid Finska Missionssällskapet. 

Stödet från Esbo församlingar bidrar till inkvartering av patienter och deras familjemedlemmar, matförsörjning för patienterna och personalen och utdelning av till exempel hygienprodukter och sanitetsbindor. Med hjälp av stödet kan sjukhuset också fylla på sina läkemedelsförråd och sjukhuset förbereder sig på att vårda människor som skadats i striderna. 

Missionssällskapet har arbetat i Israel och Palestina redan i 99 år. Missionssällskapet stöder till exempel fredsfostran för unga och ledarskapsutbildning, samt den lokala lutherska kyrkans diakoniarbete. 

Esbo församlingar har i år reserverat 140 000 euro för katastrofhjälp. Av dessa reserverade medel har tidigare beviljats 60 000 euro till Ukraina, 30 000 euro till jordbävningsoffren i Syrien och 15 000 euro till offren i orkanen Mocha i Myanmar. 

Mon Oct 23 14:44:00 EEST 2023