Till nyhetslistan

Kandidaterna i kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalet presenterar sig i kandidatgalleriet

I februari förrättas kyrkomötesval och stiftsfullmäktigeval i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Församlingarnas förtroendevalda och präster har rösträtt i valet. Från församlingarna i Esbo kandiderar 18 lekmän och 7 präster i kyrkomötesvalet.    

Kirkolliskokous syksy 2023-0201 1.jpg

Kyrkomötet hålls i Åbo två gånger varje år. Foto: Aarne Ormio.

Kandidatgalleriet för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalet har öppnats på svenska på adressen evl.fi/kandidatgalleriet (på finska på adressen evl.fi/ehdokasgalleria). I tjänsten kan du läsa grundläggande uppgifter om kandidaterna samt kandidatpresentationer.  

I valet som förrättas tisdagen den 13 februari 2024 väljs kyrkomötesombud och stiftsfullmäktigemedlemmar för följande fyraårsperiod. Till kyrkomötet väljs 96 representanter från stiften, av vilka 32 är präster och 64 lekmän.  

Stiftets präster har rösträtt i valet av prästrepresentanter. De utser prästrepresentanterna till kyrkomötet vid ett möte som leds av kontraktsprosten. I valet av lekmannarepresentanter innehas rösträtten av lekmannamedlemmarna i kyrkofullmäktige, församlingsråden och gemensamma kyrkofullmäktige. Även i stiftsfullmäktigevalet röstar präster på präster och lekmän på lekmän.  

Kyrkomötet utövar den högsta beslutanderätten i Finlands evangelisk-lutherska kyrka 

Kyrkomötet fattar till exempel beslut om frågor med anknytning till kyrkans lära och om kyrkans ekonomi. Stiftsfullmäktige stöder och främjar fullgörandet av kyrkans uppgift i stiftet och i dess församlingar. Stiftsfullmäktige har bland annat rätt att framställa förslag till kyrkomötet.  

Kandidaterna i Esbo stift är uppställda på två kandidatlistor  

Till kyrkomötet väljs 7 lekmannarepresentanter och 3 prästrepresentanter från Esbo stift. De finska församlingarna Espoon tuomiokirkkoseurakunta samt Espoonlahden, Leppävaaran, Olarin och Tapiolan seurakunta tillhör Esbo stift.  

Esbo svenska församling tillhör för sin del Borgå stift, från vilket 3 lekmannarepresentanter och 2 prästrepresentanter väljs till kyrkomötet.   

Församlingarna i Esbo berörs på många sätt av valet. För det första har rösterna från Esboförsamlingarnas förtroendevalda och präster stor betydelse i valet av representanter för Esbo stift. Många av dem kandiderar också i valet. Slutresultatet har dock den största effekten: besluten som fattas av det kommande kyrkomötet påverkar i hög grad kyrkans och församlingarnas framtid.   

Från församlingarna i Esbo kandiderar sammanlagt 18 lekmän, församlingsmedlemmar, förtroendevalda och anställda i kyrkomötesvalet.  

Uppställda på kandidatlistan Toivoa on är förtroendevalda Eeva Gustafsson, Juhana Malme, Jarmo Nieminen, Päivi Raunu, Sini Tyvi, Veera Vuornos och Elina Wanne och anställda Mio Mokki.  

Uppställda på kandidatlistan Kirkomme puolesta är Miika Auvinen samt förtroendevalda Pertti Järvenpää, Jouni Hörkkö, Anna-Liisa Markkula, Kirsi Nummi, Antero Polso, Kari Roine, Kirsi Rostamo och Sari Savela.  

I Borgå stift är förtroendevalda Anders Blomberg uppställd som lekmannarepresentant från Esbo svenska församling på listan För Kristi kyrka.  

Församlingspastorerna Vilppu Huomo, Iida Rotko och Tapio Suontakanen samt direktör för gemensamt församlingsarbete Eero Jokela är uppställda som prästrepresentanter till kyrkomötet från församlingarna i Esbo. 

På listan Kirkomme puolesta kandiderar kaplanerna Juha-Pekka Rissanen och Ari Kunnamo samt pastor Juha Vähäsarja, som är förtroendevald i Esbo. 

Inga präster eller förtroendevalda från Esbo svenska församling är uppställda som prästrepresentanter i valet från Borgå stift. 

Wed Jan 24 09:19:00 EET 2024