Till nyhetslistan

Hundratals skolbarn deltar i församlingarnas sommarläger och -klubbar i Esbo

Esbo församlingar ordnar sommarsysselsättning för skolbarn under sommaren. Den elektroniska anmälningen till dags- och övernattningslägren pågår 1–28.2 på esboforsamlingar.fi. 

Barn som leker på en grön  gräsmatta.

Församlingarna ordnar sommarskoj för skolbarn i Esbo. Foto: Antti Rintala.

– Sommarverksamheten för yngre skolbarn är populär. Coronatiden gör att behovet är större, eftersom klubbar och hobbyer har hållit paus. Barnen längtar efter kompisar, gemensam lek och trygga vuxna i sin vardag, berättar Tiina Hänninen, som är sakkunnig för fostran i Esbo församlingar. 

Nästa sommar ordnas ett tiotal klubbar, dags- och övernattningsläger i olika delar av Esbo. Sommarverksamheten är i första hand tänkt för barn i årskurs 1 och 2, som behöver trygg sysselsättning medan föräldrarna jobbar. Barnen kan anmälas för en eller flera veckor. Dagslägren och klubbarna ordnas på vardagar och är öppna från morgonen till eftermiddagen. 

– Före midsommar är föräldrarna ofta ännu på jobb. Därför är klubbarna och dagslägren till stor hjälp för familjerna genom att de yngre skolbarnen sysselsätts i 5–6 timmar.

Förstaklassister och barn med specialbehov har förtur vid anmälningen. Priset varierar från 20 till 70 euro. I en del klubbar ingår lunchen i priset, i vissa andra tar barnen med sig matsäck hemifrån, I Esbo svenska församlings dagsläger ingår lunchen i priset. Gruppstorleken är ca 20 barn.

– Familjerna får besked om läger- och klubbplatsen en kort tid efter anmälningen. Senare under våren ges information om hur coronavirusepidemin inverkar på sommarverksamheten. Men hur coronasituationen än ser ut strävar vi efter att kunna hålla största delen av lägren och klubbarna på ett tryggt sätt, utomhus och på utfärder.
Förutom klubbar och dagsläger ordnar Esbo församlingar också förmånliga övernattningsläger för skolbarn. Man kan ansöka om befrielse från avgift för alla läger. 


Mer information om Esbo svenska församlings sommarverksamhet för barn: https://www.esboforsamlingar.fi/kom-med/barn-och-familj/barn-i-skolaldern/sommarlager-for-skolbarn-2021
Mer information om all sommarverksamhet för barn i Esbo församlingar: https://www.espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille/kesatoiminta
 

2021-02-02 14:14:08.0