Till nyhetslistan

Ibruktagandet av Hagalunds kyrka dröjer ännu några veckor - ännu finns chansen till julbön

Coronapandemin har sin andel i att ibruktagandet av den grundrenoverade kyrkobyggnaden skjuts fram med några veckor. Leveranser av material har fördröjts och arbetstagare har fått coronasmitta.

Kyrksalen med grå tegelväggar, mörka svarta kyrkbänkar och ett terrakottafärgat golv.

Kyrksalens interiör har inte ändrats nämnvärt. Foto: Jukka Granström 2019.

Färdigställandet av totalrenoveringen av Hagalunds kyrka flyttas fram med åtminstone några veckor. Därför tvingas man ställa in evenemangen i kyrkan under julveckan eller flytta dem till andra lokaler. När det gäller julbönen på julafton finns det ännu en chans att den kunde hållas i Hagalunds kyrksal. Högmässorna i Otnäs kapell fortsätter tills renoveringen av kyrkan är färdig. Esbo svenska församlings julsångsevenemang i Hagalunds kyrka annandag jul ställs in. 

Kyrkan skulle bli klar i oktober 2021 

Det var meningen att renoveringen skulle vara slutförd i oktober. Överlåtelsen av kyrkan till den kyrkliga samfälligheten har blivit uppskjuten, eftersom det sista skedet av renoveringen inte har kunnat framskrida som planerat. Leveranser av material har fördröjts på grund av coronapandemin och pandemin har också påverkat tillgången på byggmaterial i stor utsträckning. Vissa underentreprenader har bromsats upp på grund av att arbetstagare har fått coronasmitta. När arbetet har fördröjts har också myndighetssyner skjutits upp. 

För närvarande bedömer man att utrymmena kan börja möbleras och att personalen kan flytta in i arbetsutrymmena i början av nästa år. Fördröjningen kan komma att påverka när församlingen kan inleda sin verksamhet 2022. 

Fakta om totalrenoveringen av Hagalunds kyrka 

Totalrenoveringen påbörjades i maj 2020 och slutförs vid det här årskiftet. Kyrkobyggnadens utsida är skyddad i detaljplanen, likaså största delen av interiören. Reparationerna har i huvudsak gjorts som återställande, det vill säga allt man har kunnat restaurera har restaurerats och nya strukturer har förverkligats så att de respekterar andan i den ursprungliga planen.  

Flygeln med kontorsutrymmen som byggdes på 1990-talet har genomgått den största förändringen. Från kyrkans aula har man gjort en passage och öppnat upp kyrkobyggnaden i riktning mot Hagalunds centrum. De gamla kontorsutrymmena har ersatts av ett församlingscafé och ett kontor ämnat för flera olika funktioner. Kyrksalen och församlingssalen har genomgått ringa förändring.  

Hagalunds kyrka är ritad av Aarno Ruusuvuori och den byggdes 1965. Senast gjordes en mer omfattande totalrenovering och utvidgning av byggnaden 1992. 

Hagalunds församling har cirka 23 000 medlemmar. Församlingen strävar till att betjäna alla som bor i området, ungefär 40 000 människor. Det finns drygt 40 anställda i församlingen. Under den pågående totalrenoveringen har församlingen använt det tillfälliga utrymmet Virsu i det så kallade Kenkä-Tapios lokaler i centrum av Hagalund. Hagalunds kyrka används också av Esbo svenska församling.

2021-12-02 09:02:09.0