Till nyhetslistan

Konfirmandverksamheten 2023 öppnar - två nya namn bland lägergårdarna och omsorgsskriftskola

ES_Solvalla2022-122_750x500.jpg

Solvalla idrottsinstitut är med bland lägerplatserna för konfa 2023. De här konfirmanderna deltog i lägret i somras. Foto: Lauri Ilola

I år hålls konfirmandläger på två nya ställen; Enä-Seppä i Vichtis och Törmälä i Ylivieska i Norra Österbotten. 

–  Det är lägergårdar som erbjuder svenskspråkig service och det är ett kriterium, när vi centralt köper upp de här tjänsterna via Esbo kyrkliga samfällighet, säger konfirmandprästen Johan Kanckos i Esbo svenska församling.

Det är ett omfattande samarbete att planera och genomföra konfirmandverksamheten i Esbo kyrkliga samfällighet, som består av fem finska församlingar och en svensk.  

Vi människor har olika förutsättningar. Därför finns det olika former av konfirmandverksamhet.

Omsorgsskriftskolan finns till för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Den anpassas till de förutsättningar och möjligheter som konfirmanden har.

Omsorgsskriftskolan ordnas inte varje år i varje region. År 2023 ordnas en omsorgsskriftskola för ungdomar i Helsingfors, Esbo och Vanda. Den är tänkt för ungdomar som är omkring 15 år gamla eller äldre.

Tidpunkten för omsorgsskriftskolan infaller i månadsskiftet juni-juli och lägerplatsen är Solvalla idrottsinstitut i Noux, Esbo.

Omsorgsskriftskolan ordnas av Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) i samarbete med de lokala församlingarna.

Anmälningen till konfirmandverksamheten inom Esbo församlingar öppnar 12 oktober och avslutas 31 oktober vid midnatt. Inom Esbo svenska församling anmäler man sig med elektronisk anmälningslänk på församlingens hemsida.  

– Intresset för konfa är stabilt. Det lockar fortsättningsvis både ungdomar från vår församling och sådana som inte hör till kyrkan, säger Kanckos. 

Det betyder att 2023 kommer det troligtvis att vara mellan 225-250 unga som konfirmerar sig i Esbo svenska församling. 

För tillfället pågår en tvåspråkig kampanj i lokaltrafikens bussar. Klistermärken där det står på svenska: Konfa - ta din chans!

– Konfa hos oss är ett ord som använts i några år redan i vår församling, säger Kanckos. 

Växlingen från skriftskola och skriba till konfirmandverksamhet och förkortningen konfa förklarar Kanckos så här: 

– Vi vill dels frångå den ålderdomliga beteckningen skriftskola och dels sätta ett positivt fokus på konfirmationen som det slutliga och festliga målet för konfirmandtiden.  

Konfaläger ordnas både i stadsmiljö och på lägergårdar. Citydagslägret brukar locka cirka ett dussin deltagare. Orsakerna till varför citydagsläger väljs varierar. Man kan ha en späckad sommar eller svårt med att övernatta.

– Orsakerna kan vara lika många som deltagarna, säger Kanckos. 

Påsklägren är i sin tur små helheter som brukar ha mellan 15-20 konfirmander. Lägren är intensiva i och med att deltagarna inte har påsklov i egentlig mening. Konfirmanderna kommer direkt till lägret, när skolveckan slutar och när lägret och påskhelgen är över återvänder de till skolvardagen. 

I sommarlägrens konfirmandgrupper brukar deltagarantalet i varje grupp vara mellan 25-30.  

Det behövs både lägerassistenter och hjälpledare, för att kunna genomföra konfirmandverksamhetens läger.

– Vi är tacksamma över alla de unga som vill vara med om att satsa på konfaverksamheten i församlingen, säger Kanckos. 

2022-10-12 09:43:00.0