Till nyhetslistan

På måndag börjar anmälningen till konfirmandverksamheten 2024 

Esbo församlingar förbereder sig på ett nittiotal konfagrupper nästa år.

Fyra konfakillar sitter med sin konfirmandledare utomhus i naturen och lyssnar.

Foto: Lauri Ilola

Den årliga anmälningen till konfirmandverksamheten i Esbo församlingar öppnar på nätet måndagen 9.10 och pågår oktober månad till slut.

– Sommaren var livlig i årets konfirmandverksamhet. De sex församlingarna i Esbo kyrkliga samfällighet arrangerade med gemensamma krafter ungefär etthundra konfirmandgrupper och -läger, med målsättning att utbudet är mångsidigt. En lyckad sommar ligger bakom oss; det är Johanna Hirstos uppfattning. Hirsto är sakkunnig i Esbo församlingars konfirmandverksamhet. 

Några konfirmationer återstår ännu i höst, men blicken riktas mot följande säsong med nya konfirmander. Åldersgruppen har per post fått en broschyr med information. I den broschyren har lagts till ett tillägg om lägerverksamheten. 

– I tillägget talas det om lägerskick, var det lyfts fram färdigheter som den unga behöver ha för att må bra under en veckas övernattningsläger i stor grupp, säger Anna Laasio, ungdomsarbetsledare och konfirmandansvarig i Esbo svenska församling och att man med tillägget vill lyfta fram vikten av att konfirmandledarna på förhand får viktig information, för att varje konfirmand ska ha möjlighet till en fin upplevelse av sin konfirmandtid. 

Som ett alternativ till övernattningslägren finns citydaglägret. Prismässigt hålls avgifterna, för att delta i konfirmandverksamheten på samma nivå nästa år, trots allmänna prishöjningar. Det är möjligt att ansöka om befrielse från avgift. 

Utbudet av konfirmationsläger och -grupper är omkring 90 nästa år. I Esbo svenska församling är årskullen större och därför har församlingen reserverat två lägerveckor mer än i år. 

Konfirmandtiden innehåller också träffar före lägerperioden och i Esbo svenska församling finns ett nytt upplägg med konfirmandkvällar.  

– Under dessa kvällar samlas tre grupper i taget i en av Esbos kyrkor för att i huvudsak bekanta sig med kyrkomusik och diakoni, säger Laasio. 

Du själv är rätt ny som konfirmandansvarig i Esbo svenska församling, i somras höll du dina första konfirmandläger; hur påverkar årets erfarenheter 2024? 

– För min del innebar senaste sommar att ta in hur konfirmandverksamhetens intensivperiod är upplagd i den här församlingen. Mötet med konfirmanderna kändes bekant, en del utmaningar och övervägande fina stunder med energiska och engagerade unga, summerar Laasio. 

Utvärdering av konfirmandåret 2023 har liksom tidigare år gjorts bland konfirmander, hjälpledare och anställda, och svaren beaktas i upplägget för 2024.   

– Vi vill fortsättningsvis erbjuda deltagarna givande konfirmandverksamhet som håller hög kvalitet, säger Johanna Hirsto. 

– Välkomna med alla unga som nu är i tur att delta i verksamheten, tillsammans får vi jobba för ett fint och minnesvärt konfirmandår, tillägger Anna Laasio. 

 

Till konfa-anmälning och mer info 

2023-10-09 07:30:00.0