Till nyhetslistan

Julböner och julnattsmässor kallar på julafton

Jultidens evenemang samlar Esbobor och gäster på orten såväl i kyrkor som utomhus i den vintriga naturen och intill teven, radion och strömmat material på nätet. 

Esbo domkyrka fotograferad inifrån från orgelläktaren ner över publikhavet.

Allsången med De vackraste julsångerna i Esbo domkyrka lockade stor publik. Foto: Agneta Gestrin

Veckan före jul arrangerar Esbo församlingar otaliga allsångstillfällen med De vackraste julsångerna och julkonserter. De kulminerar i Nattens vackraste julsånger (finska) i olika kyrkor. I Olars kyrka får De vackraste julsångerna ackompanjemang med soulstuk lördag 23.12 kl. 18. 

Kyrkor och kapell fylls med deltagare på julafton

– Många deltar på julaftonen. Då är det tända ljus, blommor, musik och sång. Det skapar julstämning, säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling.  

På julaftonen hålls ett flertal julböner tänkta speciellt för barnfamiljer. I Esbo svenska församling går de under namnet julbön med små och stora. Julbön på svenska i Esbo domkyrka blir det kl. 17 på julafton. Julhelgen är fylld av evenemang i kyrkor och kapell i Esbo. Evenemangen hittas på nätet espoonseurakunnat.fi/jouluÖppna länk i ny flik och esboforsamlingar.fi/jul. Öppna länk i ny flik

Julnattens mässor (finska) firas söndag 24.12 kl. 23 i alla centrala kyrkor i Esbo församlingar; Esbo domkyrka, Alberga kyrka och Esbovikens, Olars och  Hagalunds kyrka.  

För dem som vill röra på sig utomhus finns Julstigen på kyrkbacken intill Esbo domkyrka, andakt på julafton på utsiktsberget Tyrskyvuori i Stensvik, likaså i amfiteatern på skolgården till Saunalahden koulu och en andaktsstund i urnlunden i Hagalund (finska andakter). Julkrubbor finns både inne i kyrkor och kapell och utanför eller i ett fönster, så man kan se dem när man promenerar förbi.

Julkrubban i Esbo domkyrka. 

Ljuskonst i Kyrkparken i år igen

Ljuskonstverket Taian aallot, fritt översatt magins vågor lyser upp i Kyrkparken intill Esbo domkyrka från och med 21.12 till 6.1.2024. 

Med metron rör man sig behändigt mellan Esbovikens, Olars och Hagalunds kyrka. Kring alla kyrkor och kapell finns parkeringsmöjligheter, men om möjligt är kollektivtrafik att föredra. Det brukar bli ont om parkeringsutrymme vid de mest välbesökta evenemangen. 

De tända ljusen skapar stämning på gravgårdarna 

Till julens traditioner hör att tända gravljus på anhörigas gravar och minnesplatser. Tusentals människor besöker Esbo församlingars fem gravgårdar Öppna länk i ny fliki jultiden. 

– Det råder en andaktsfull stämning på julaftonen då hundratals ljus lyser i mörkret på gravgårdarna. Så vackert, konstaterar kyrkoherde Kira Ertman. 

– Det hör också till mitt sätt att fira jul, att minnas de bortgågna; ett besök på pappas och mor- och farföräldrars gravar. En tradition som jag vill föra vidare till mina barn, fortsätter Ertman.  

I Klockarmalmens kapell intill gravgården hålls traditionell andakt på julafton 24.12 kl. 12. Församlingsanställda finns på plats för samtal (främst finska) på Klockarmalmens gravgård mellan kl. 13–16. 

Det går att delta på distans genom teve, radio och strömmat innehåll 

Esbo domkyrka och Esbo svenska församling fick i år glädjen att få vara i huvudrollen i julens televiserade och radierade julotta. Julotta med Esbo svenska församling bandades in av YLE i Esbo domkyrka strax efter Finlands självständighetsdag och sänds på julmorgonen 25.12 i YLE Fem/Teema-kanalen kl. 8.

Också en YLE-inspelning med allsångstillfället De vackraste julsångerna tillsammans med Esbo svenska församling sänds i teve i YLE Fem/Teema-kanalen på julafton 24.12 kl. 11 och i repris fredag 29.12 kl. 9.30 i samma kanal.  En radiogudstjänst med De vackraste julsångerna tillsammans med Esbo svenska församling sänds på julannandag tisdag 26.12 kl. 13.03 i YLE Vega-kanalen. 

Programmen finns också tillgängliga på YLE Arenan.

Flera av jultidens evenemang på finska strömmas från Olars kyrka, till exempel familjemässan på julafton, julnattens mässa och De vackraste julsångerna på juldagen. Alla strömmade mässor och De vackraste julsångerna hittas på Esbo församlingars julsida på nätet (finska).

De vackraste julsångerna på finska i Olars kyrka sö 17.12 kl. 18 radieras och sänds juldagen 25.12 kl. 18 i Yle Radio 1 –kanalen och finns tillgängligt i en månads tid på YLE Arenan. 

Till hemsidan med evenemang i jultidenÖppna länk i ny flik

Program på svenska på YLE Arenan (obs! programmen är inte tillgängliga på förhand)

Lyssna: 25.12.23 Julotta med Esbo svenska församling | Radiogudstjänster | Yle Areena – podcastit

Se svensk julotta i Esbo domkyrka: Joulujumalanpalvelus Espoon tuomiokirkosta | Ruotsinkielinen jumalanpalvelus | Yle Areena

Lyssna: 26.12.23 De vackraste julsångerna med Esbo svenska församling | Radiogudstjänster | Yle Areena – podcastit

Se De vackraste julåsngerna i Esbo domkyrka: Kauneimmat joululaulut Espoon tuomiokirkossa | Ruotsinkielinen jumalanpalvelus | Yle Areena

Foto: Agneta Gestrin

2023-12-14 07:48:00.0