Till nyhetslistan

Insamlingen Gemensamt Ansvar 2022 lyfter fram de ungas upplevelse av ängslan och hopplöshet - kampanjstart i Esbo församlingar

Gemensamt Ansvar är den evangelisk-lutherska kyrkans årliga storinsamling. Hjälpen går till nödställda i Finland och u-länderna, oberoende av härkomst, religion eller politisk övertygelse. 

Ett svartvitt foto med en ung pojkes ansikte och över hans mun står skrivet bidra till min morgondag

Bidra till min morgondag är uppropet i Gemensamt Ansvar 2022

Insamlingen Gemensamt Ansvar 2022 hjälper barn och unga som har det svårt till följd av coronapandemin. Av intäkterna används 40 procent till arbete för de unga i Finland via verksamhet inom församlingarna och Lasten ja nuorten keskus. 60 procent används för att hjälpa människor i utvecklingsländernas katastrofområden via Kyrkans Utlandshjälps arbete. Insamlingen inleds söndag 6.2.2022.

Kampanjtemat för årets insamling ”Bidra till min morgondag” lyfter fram de ungas upplevelse av ängslan och hopplöshet, som har förstärkts av den utdragna coronatiden.

Den globala pandemin har drabbat de unga i ett känsligt utvecklingsskede och prövat den unga generationen hårt, såväl i Finland som globalt sett. Institutet för hälsa och välfärd THL:s enkät Hälsa i skolan 2021 visade att den psykiska ohälsan bland de unga i Finland har ökat under pandemin.

”Barnen och de unga är det värdefullaste vi har. De är vår framtid överallt i världen. Tillsammans kan vi se till att alla barn och unga har trygga vuxna vid sin sida.”, framhåller Gemensamt Ansvar-biskopen 2022 Mari Leppänen.

Gemensamt Ansvar 2022 ökar vuxenstödet i de ungas vardag

Med insamlingsmedlen från detta års Gemensamt Ansvar vill man med låg tröskel erbjuda mer vuxenstöd i vardagen för de unga som drabbats av coronapandemins följder.

Av de insamlade medlen blir 40 procent kvar i Finland. Hälften av den andelen går till Lasten ja nuorten keskus, där man utvecklar uppsökande tjänster som främjar barns och ungas välfärd.

Lasten ja nuorten keskus kan med de insamlade medlen utvidga sin uppsökande ungdomsverksamhet Palveluoperaatio Saapas till nya orter, och även utvidga verksamheten till skolorna. Även den riksomfattande verksamheten NettiSaapas, där man vänder sig till unga som behöver en vuxen lyssnare på olika plattformar i sociala medier, kommer att utvidgas.

Med insamlingsmedlen utvecklas och utvidgas också verksamhetsformerna Moottoripaja och Perheystävä. I Moottoripaja-verkstäderna kan de unga utöver mekandet lära sig att hantera sin vardag, fundera på sin framtid och ha roligt utan droger. Perheystävä-verksamheten erbjuder stöd till barnfamiljer som är ensamma, överbelastade eller hotas av utslagning.

Hjälp till barn och unga i den egna församlingen

Den andra hälften av de medel som stannar i Finland blir kvar i de lokala församlingarna, där de används för att stödja unga som har det svårt samt till diakoniunderstöd på den egna församlingens område.

Det psykiska illamåendet bland Esbounga har ökat under coronapandemin.

 – Det ser vi, säger Johanna Terho ledande ungdomsarbetsledare i Esbo svenska församling.

Hon tillägger att de som träffar unga och jobbar med ungdomsarbete i församlingen nu tydligare ser mer social ångest. 

 – De unga har svårigheter med att hantera sociala situationer, till exempel känns det obekvämt att prata i grupp, tala inför varandra och leka, säger Terho.

 – Uppdragen att hjälpa har ökat för diakoniarbetarna inom Esbo svenska församling, uppger ledande diakoniarbetare Taina Sandberg.

Antalet Esbohushåll med ekonomiska svårigheter har blivit fler under coronapandemin och bland dem finns familjer med barn och unga.

Genom församlingen har unga möjlighet att ta kontakt och hitta någon att diskutera med i förtroende. Esbo svenska församling har en ungdomspräst och en präst som speciellt samarbetar med de svenska läroanstalterna i Esbo samt ungdomsarbetsledare och diakoniarbetare.

Esbo samlar in medel genom stickrave, naturvandring och morsdagsbrunch 

Esbo kyrkliga samfällighet kommer med sina sex församlingar, varav en är Esbo svenska församling, att ordna många evenemang för att lyfta Gemensamt Ansvar under det här året.  

Det första evenemanget Esbo svenska församling arrangerar äger rum 19.3 på Församlingsgården. Då blir det Stickrave med brunch kl. 10 –14 i samarbete med församlingens handarbetsgrupp Symamsellerna.

– Evenemanget passar alla som gillar att sticka; den erfarna kan ta med egen stickning och en nybörjare kan komma tomhänt och pröva. Det finns både stickor och garn till låns, lovar Henrika Lemberg som koordinerar Gemensamt Ansvar i Esbo svenska församling.

Stickknits Johanna Söderlund föreläser om växtfärgning och i olika workshops får vi lära oss grunderna i stickning.   

Lördagen 23.4 blir det en naturvandring mellan kl. 13–15 vid trakterna av Hanikka naturstig. Vandringen är för hela familjen och kommer att innehålla program för hela familjen.

I samband med morsdagen 8.5 ordnar Esbo svenska församling efter högmässan en morsdagsbrunch med program på Församlingsgården.

Insamlingen och evenemangen fortsätter under hela året. 

I fjärran är behovet ännu större än hos oss

Av de insamlade medlen från Gemensamt Ansvar styrs 60 procent till Kyrkans Utlandshjälps katastroffond, som gör det möjligt att starta och genomföra nödhjälpsinsatser i humanitära katastrofer i utvecklingsländerna. Orsakerna till att hjälp behövs är oftast naturkatastrofer, politiska konflikter och deras konsekvenser samt storolyckor.

I samband med årets insamling lyfter man särskilt fram Kyrkans Utlandshjälps arbete i Sydsudan, där familjer som flytt undan inbördeskrigets våldsamheter håller på att återvända.

I Sydsudan hjälper Kyrkans Utlandshjälp familjerna med livsmedelsförsörjning och förtjänstmöjligheter. Inom ramen för det försörjningsprogram som inleddes hösten 2021 strävar man också efter att hjälpa barn och unga som återvänt från landsflykt med deras skolavgifter. Grundskolorna får hjälp med att ordna utbildning. I utvecklingsländerna avbröts skolgången helt för många unga i och med coronan.

Gemensamt Ansvar inom Esbo svenska församling

Gemensamt Ansvar

Kyrkans Utlandshjalp

Lasten ja nuorten keskus

 

2022-02-06 09:00:00.0