Till nyhetslistan

Tät granskogsdunge gallras på Klockarmalmens begravningsplats

Skogsplanen för kontinuerligt skogsbruk tillämpas.

Kellonummen metsaa Lukkari Asko Leinonen 2022.jpg

I höst och under vintern fälls de här granarna. Foto: Asko Leinonen

I höst blir det skogsavverkning i den bortre delen av Klockarmalmens begravningsplats. Esbo kyrkliga samfällighet följer den uppgjorda skogsplanen.

Överstora granar som inte längre växer fälls och genom gallringen eftersträvas en kontinuerlig tillväxt av skogen, säger Asko Leinonen, arbetsledare för begravningsväsendet. Avverkningen är i linje med den skogsplan som gemensamma kyrkofullmäktige godkände i december 2021 och som ska tillämpas på samfällighetens skogar i Esbo och Kyrkslätt. 

— Vi lämnar kvar på avverkningsområdet björkar och tallar i största möjliga mån. När den täta grandungen gallras når ljuset ner till marken och underlättar samtidigt tillväxten för björk och tall, klargör Leinonen. 

Skogsavverkningen på Klockarmalmens begravningsplats inleds troligtvis 17.10.2022. Området som är 1,7 ha (hektar) är innanför begravningsplatsens nätstängsel. Området som är naturskog ligger i den bakre delen av Klockarmalmens begravningsplats. Insyn från begravningsplatsen till avverkningsområdet finns inte egentligen, eftersom höga branta berg ligger emellan. 

Karta över begravningsplatsen. Området där avverkningen sker är utmärkt med blå färgÖppna länk i ny flik

Esbo kyrkliga samfällighet beklagar det sporadiska buller som möjligtvis kommer från avverkningsplatsen. Asko Leinonen säger att möjligtvis kommer maskiner och fordon som fäller träden och forslar bort dem att medföra ljud. Skogsavverkningen begränsar under inga omständigheter hur anhöriga kan röra sig på begravningsplatsen, till exempel kommer det många besökare till gravgården på alla helgons dag 5.11. Entreprenören kommer att sätta upp varningsskyltar och utomstående ska inte bege sig in på själva avverkningsområdet.

— Avverkningen sker främst på vardagar, möjligtvis lördagar. Med entreprenören har man en överenskommelse att de fällda träden och stockarna inte ska transporteras bort på dagar då det är jordfästning, det vill säga torsdag till lördag, säger Leinonen. 

Skogsplanen motsvarar principerna för skogsvård i församlingarnas nya miljösystem.

Esbo kyrkliga samfällighets skogsplan är uppgjord för åren 2022-2031. Den godkändes i det gemensamma kyrkofullmäktige 15.12.2021. Skogsplanen möjliggör att samfällighetens skogar i Esbo och Kyrkslätt sköts enligt principer för kontinuitetsskogsbruk. Skogsplanen omfattar totalt 266 ha, varav 241,2 ha är skogsmark, 17,6 ha är tvinmark och impediment och 7,2 ha är tidigare jordbruksmark. Samfällighetens största skogsägor är i Vällskog. 

2022-10-17 07:00:00.0