Till nyhetslistan

Ljuset ger hopp - för vem vill du tända ett ljus på alla helgons dag?

jukka_granström.jpg

Foto: Jukka Granström (bildbehandlat)

November är månaden då livet i naturen kurar ihop sig och förbereder sig för vintern. Det blir allt tystare och mörkare. Då blir saknaden av nära och kära, de som är på avstånd eller bortgångna också mer påtaglig. Det faller sig naturligt att vi då tänker på dem och särskilt minns dem som har påverkat våra liv, men inte längre finns bland oss. 

På alla helgons dag, lördag 5.11 firas högmässor och kvällsmässor med parentation i kyrkorna runtom i Esbo. Vid parentationen tänds ljus och namnen på de församlingsmedlemmar som avlidit och jordfästs sedan förra alla helgons dag läses upp. 

Dela dina minnen och känslor tillsammans med andra 

Att tända ett minnesljus eller ett gravljus vittnar om hopp. Där ljuset finns får mörkret vika undan. Att möta döden är oundvikligt, men den kristna tron ger hopp om att döden inte är slutet.  

Ljuständningen är ett tillfälle att dela känslostämningen tillsammans med andra och församlingarnas anställda finns tillgängliga för samtal. 

—Den här helgen är, vid sidan av julen, den viktigaste helgen för mig. Det känns oerhört viktigt att få tända ljus för dem som gått bort före oss, att komma ihåg dem på ett konkret sätt. Dessutom njuter jag av stämningen på begravninsgplatsen på allhelgonakvällen, med alla människor som stilla vandrar där och alla ljusen som lyser i mörkret, säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling.

Foto: Jukka Granström, Pixabay (bildbehandlat)

Minnesljus kan tändas på andra ställen än en grav:

  • Esbo domkyrkas mur, Kyrkparken 5. 
  • Aurora kapells innergård, Hejnässtigen 1. 
  • Vid korset på gården, Kalajärvi kapell, Höstglödsängen 3. 
  • Innergårdens fontän, Alberga kyrka, Grindbergsgatan 2. 
  • Minnesplatsen i Gräsa urnlund och vid stenarna på innergården till Olars kyrka, Frälsehemmansgränden 1 (gravljus kan köpas 2€ i kyrkans aula).
  • Urnlunden eller på minnesplatsen vid Hagalunds kyrkas främre gårdsplan, Kyrkstigen 6. 

Den som vill ha någon att prata med och känner för att samtala kan besöka Allhelgonakaféet i Esbo domkyrkas församlingsgård (Kyrkstranden 2).  Präster och diakoniarbetare från Esbo svenska församling är i kaféet för samtal mellan kl. 13.30-18. 

I Allhelgonakaféet kan man titta in och värma sig med en kopp kaffe eller te redan från och med kl. 11. 

Esbo svenska församling firar högmässa med ljuständning på alla helgons dag i Esbo domkyrka kl. 12.15. 

På kvällen blir det musik till tröst och eftertanke i allhelgonatid. Damkören Ecoro ger konserten Remembered kl. 18 i Olars kyrka. Dirigent är Martina Brunell. Mauriz Brunell; piano och orgel. Fritt inträde.

Vill du hitta en viss grav? Söktjänsten på nätet hjälper

Esbo har tagit i bruk en söktjänst på nätet och i mobilen. Genom den digitala tjänsten “Hautahaku” - fritt översatt Hitta gravenÖppna länk i ny flik - är det lättare att hitta gravar på begravningsplatserna inom Esbo kyrkliga samfällighet.

Änglavandring efter alla helgons dag

Barnfamiljer är välkomna att delta i en änglavandring ti 8.11 kl. 18 (på finska). Vandringen börjar vid p-platsens port, Kyrkparken 5 och avslutas i Esbo domkyrka. Varma kläder och egen ficklampa är önskvärt. Guider är Aila Pihlajavesi och Marja Malvaranta från Espoon tuomiokirkkoseurakunta.

Minnesljus tänds för självmordsoffer

Söndagen 20.11 kl. 16 tänds ljus framför Esbo domkyrka till minne av dem som begått självmord. Efteråt ordnas en diskussion med kvällste och andakt i Sockenstugan (på finska). Präst Reetta Ikonen, diakon Virpi Sutelainen och Saara Arkimo från Esbo mentalhälsoförening EMF deltar.  

Alla helgons dag i Esbo svenska församling  Öppna länk i ny flik

Pyhäinpäivän tilaisuudet Espoon seurakunnissaÖppna länk i ny flik

2022-10-31 14:19:00.0