Till nyhetslistan

En påse pepparkakor i morgonrusningen - församlingarna återupptog sin tradition

pepparkaka_näverkorg750x500.jpg

Tusentals pepparkakspåsar hittade sin väg till glada mottagare. Foto: Agneta Gestrin

Kanske du råkade få en brun papperspåse i din hand med några pepparkakor inuti, om du var ute i morgonrusningen första december? 

I så fall var det anställda och frivilligarbetare inom Esbo och Grankulla evangelisk-lutherska församlingar som delade ut pepparkakspåsar till förbipasserande med en önskan om #julfrid – #toivoajouluun.

Sammanlagt 25 000 pepparkakor eller 12 500 påsar delas ut i Esbo och Grankulla. Sjukhuspräster och församlingsanställda som arbetar med personer med funktionsnedsättning delar ut pepparkaks-julhälsningen i sina nätverk. 

Församlingarna i Esbo kyrkliga samfällighet delade ut pepparkakor på ett tjugotal platser, till exempel i närheten av tågstationer, busshållplatser, köpcentrum och läroanstalter. 

De flesta förbipasserande som Esbo svenska församling mötte blev glada och överraskade.

— Jättegärna, svarade en ung man på frågan om han vill ha en pepparkakspåse.

Att Esbo stad är mångkulturell blev tydligt då utdelaren flera gånger fick förklara att pepparkaka är detsamma som ginger bread. 

Under några morgontimmar blev det möten med bland andra en pensionerad kantor som sade sig känna till domkyrkans fina akustik och en förskoleklass som var på väg till biblioteket i Esbo centrum; alla barnen packade in sin pepparkakspåse i skolväskan och sade: Tack!

Korgen tom! Diakoniarbetare Henrik Tuohino delade ut drygt 100 pepparkakspåsar i Esbo centrum. Foto: Agneta Gestrin

Det har varit tradition i de evangelisk-lutherska församlingarna, att önska julfrid och dela ut pepparkakor, men under de mest intensiva åren i coronapandemin gjorde församlingarna ett uppehåll.  

Också den här gången var det bageriet Uudenmaan leipä i Klövskog som levererade pepparkakorna färdigt förpackade till församlingarna. 

På lördag 3.12 då den nya förlängda metrolinjen öppnar för trafik i Esbo utlovas pepparkaksutdelning i Esboviken. 

Thu Dec 01 13:00:00 EET 2022