Till nyhetslistan

Skolan har börjat - förstaklassarna blev välsignade och fick en rundvandring i kyrkan

Sammanlagt 3 670 Esbobarn har börjat i första klass. 

Två småflickor i rosa kläder fotograferade utomhus och i bakgrunden syns Esbo domkyrka.

Två förstaklassare som deltog i välsignelsen; Elicia Sinkkonen och Idina Fagerholm

Kyrkklockorna ljuder utanför Esbo domkyrka och inne i bänkarna väntar ett trettiotal barn och vuxna på att välsignelsen av förstaklassare ska börja. 

— Vad är Guds välsignelse? 

Det är församlingspastor Eva-Maria Ilmoni som ställer den retoriska frågan och svarar, att bland annat betyder det att Gud är med oss alltid och var vi än är. Han älskar oss alla. 

Sedan sjungs psalm 390 – Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara och händerna knäpps i bön. 

Vad finns det i kyrkan? 

Det som fängslar förstaklassarna med syskon är rundvandringens olika stopp inne i domkyrkan. Ett första stopp blir det vid dopfunten. Där Ilmoni visar konkret hur en baby döps, bara att den här gången är det ett gosedjur, en vit katt som får vara stand-in. Barnen får också känna på dopvattnet om de vill. 

Diakoniarbetare Ani Iivanainen ber alla titta upp i taket och lägga märke till att det i kyrkvalvet finns otaliga bilder och krumelurer. Som en gång i tiden för länge sedan hade en väsentlig roll för församlingsbor som inte kunde läsa. 

Barn fanns med på Jesu tid och lyssnade tillsammans med de vuxna. Det återspeglas till exempel i altarglasmålningen, där barn är avbildade. Iivanainen bygger en bro till stundens här och nu; barn var viktiga då precis som nu och därför är ni också här med era vuxna ikväll, säger Iivanainen. 

Sedan får barnen gå upp i predikstolen och vinka till exempel till mamma och pappa och mor- och farföräldrar nedanför, innan nästa stopp väntar som är sakristian. 

Eva-Maria Ilmoni talar om predikstolens betydelse för prästen att göra sig hörd, tiden före det fanns mikrofoner.

I sakristian tittas det på mässhakar och kollekthåven innan alla får traska högre upp till orgelläktaren. Där tar kantor Mauriz Brunell emot och visar orgeln som egentligen är många olika instrument. Barnen får ta fram olika ljud ur piporna och Brunell demonstrerar stråkljud och hur en klarinett och flöjt låter på orgeln, som totalt har över 2 000 handgjorda pipor. 

Innan alla barnen tar plats vid altarringen och välsignelsen hinner Ani Iivanainen ännu peka ut de avtryck som finns i rödtegelpelarna i kyrksalen. Helt tydligt ser man avtryck av fingrar och tår och en tupp som också trampat på teglen innan de torkade. 

Elicia Sinkkonen kom med mamma Cia Sandström. 

Vad tyckte förstaklassarna Elicia och Idina? 

— Bra, säger Elicia Sinkkonen om rundvandringen. Men lite för kort tid uppe på orgelläktaren, tycker hon.  

Under sommarlovet har Elicia lärt sig ett nytt stycke ur sin pianobok och hon föreslår att det hade hon till exempel kunnat spela om det hade funnits mer tid.  

Också Idina Fagerholm gillade upplägget att gå runt och titta omkring i kyrkan. Tidigare har hon besökt kyrkan tillsammans med sin familj, när det har varit gudstjänst med små och stora. 

Idina Fagerholm i förgrunden, lillebror Felix, pappa Fabian, storasyster Enid och mamma Jaana Rämö.  

I samband med smörgåsen och saften i Förrättningskapellet efteråt har Idina hunnit titta litegrann i Aktivitetsbibeln. 

— Den är okej, säger Idina och tror nog att hon kommer att kika lite mer i den senare.  

Alla barn fick ett eget exemplar av Aktivitetsbibeln, efter välsignelsen. 

Skolåret 2023-2024 inleddes 10 augusti i Esbo. På svenska hölls välsignelsen av förstaklassarna må 14.8.

Text & foto: Agneta Gestrin

2023-08-15 16:21:00.0