Till nyhetslistan

Medborgarrörelsen De bostadslösas natt ställer i år frågan: Vems är staden?

Den 17 oktober är utlyst till de fattigas och utslagnas dag av Förenta Nationerna, FN. 

Mörk våt asfalt och några fötter som syns intill en brasa i ett oljefat.

Sjutiden på kvällen tänds de symboliska eldarna under de bostadslösas natt. Foto: Mirja Aukee

De fattigas och utslagnas dag 17.10 präglas i Finland av medborgarrörelsen De bostadslösas natt och rörelsens riksomfattande evenemang. Med evenemangen vill medborgarrörelsen väcka samhällsdebatt och hålla framme de bostadslösas situation. Medborgarrörelsen stöder varje människas grundrättighet att ha en permanent bostad – ett eget hem.   

Hur ser bostadslösheten ut i Esbo? 

– Statistik för år 2023 får vi först vid årsskiftet. Jag befarar att antalet nya bostadslösa ökar, säger Tapio Nieminen som är servicelinjedirektör för socialservice för vuxna inom Västra Nylands välfärdsområde. 

– Det försämrade sysselsättningsläget, ökade boendekostnader, stigande räntor samt inflation och de påtänkta åtstramningarna i bostadsbidrag och utkomststöd får följder, anser Nieminen. 

Ifjol såg läget ljusare ut. Enligt stadens statistik var 428 personer bostadslösa i november 2022. Det var exakt etthundra färre jämfört med november månad 2021.   

– Trenden vände mot rätt håll år 2022, fastän vi inte nådde målet om att halvera bostadslösheten till och med 2023, säger Nieminen.  

De här siffrorna är tagna ur stadens officiella statistik. Den avspeglar troligtvis inte den sanna bilden av hur många som är utan bostad och ett eget hem i Esbo.  

–  Allt fler vänder sig till välfärdsområdet för att få utkomstöd, för att klara av sina boendekostnader, säger Nieminen som tillägger att det är bekymrande att boendekostnaderna för både hyres- såväl som ägarbostäder har stigit liksom levnadskostnaderna överlag. 

Det finns mer än en sorts bostadslösa

Bostadslöshet är ett brokigt fenomen. Det är något som kan drabba alla; till exempel vid skilsmässa eller våld i parrelationer och familjen kan leda till bostadslöshet. 

– Att endast arbeta för att få bukt med långtidsbostadslöshet räcker inte, för det kommer hela tiden nya människor stom ställs inför hotet om att inte ha någonstans att bo. Vi borde kunna påverka och arbeta preventivt i ett tidigare skede, innan bostadslösheten drabbar, konstaterar Nieminen.   

Medborgarrörelsen De bostadslösas natt vill med årets tema: Vems är staden? väcka samhällsdebatt om; på vems villkor som offentliga utrymmen planeras, vem har rätt att synas i stadsbilden, mot vems behov svarar stadsrummet och är vårt offentliga utrymme jämlikt och tillgängligt föra alla?  

Esbo församlingar deltar runtom i Esbo under de bostadslösas natt 17.10 (finsk hemsida)  

Esbo svenska församlings diakoniarbetare är med under de bostadslösas natt och delar ut yllesockor, mössor och vantar samt hygienartiklar, som skänkts till församlingen under den senaste månaden. 

De bostadslösas natt – nationella hemsidor.Öppna länk i ny flik 

Esbo stad - evenemang under de bostadslösas natt (finsk hemsida)Öppna länk i ny flik

2023-10-16 17:00:00.0