Till nyhetslistan

Tjugo år med aviga och räta maskor – handarbetsgruppen Symamsellerna förändrar livet för människor runtom i världen

Esbo svenska församlings Symamseller har stickat, sytt och virkat i 20 år till förmån för mission och internationell diakoni. Symamsellerna är en av många missionssyföreningar som genom sålda handarbeten bidrar med frivilligt understöd till Finska Missionssällskapet. Symamsellernas festkaffe avnjuts söndagen 19.1 i Sockenstugan.

En gråhårig kvinna med glasögon provar ett par stickade vantar i svart-vitt mönster.

Brita Mattila provar vantarna som hon har stickat. Foto: Agneta Gestrin

Syföreningarna, bland dem handarbetsgruppen Symamsellerna, är en betydelsefull länk i kyrkans globala uppdrag, enligt Joanna Lindén-Montes, kommunikatör vid Finska Missionssällskapet. 

— Alla de syföreningar som genom åren samlats för att sticka och umgås har bidragit till att förändra människors liv på olika håll i världen. De har gjort konkreta insatser för att samla medel till Missionssällskapets verksamhet utomlands, det vill säga olika projekt och utsända medarbetare, säger Lindén-Montes.


Esbo svenska församling stöder bland annat diakoniarbetet i Senegal. Demba Ndong (vänster) ansvarar för Senegals lutherska kyrkas diakoniarbete. Demba har tidigare varit Missionssällskapets fadderelev, tillsammans med FMS utsända Anna Tikum, global sakkunnig i diakoni, och Veronique Sene, verksam inom det lokala diakoniarbetet i Senegal. Foto: Heli Vuohelainen

På årsnivå rör det sig om 2000–2500 euro som Symamsellerna i Esbo kan skänka till Finska Missionssällskapet, FMS. Tittar man på totalsumman av frivilligt understöd som kommit in via Borgå stift till FMS så är summan betydande. 

—  År 2023 kom det runt 183 000 euro i frivilliga medel från församlingarna i Borgå stift. Det är pengar som samlats in via till exempel försäljning av hantverk vid missionsluncher, basarer och genom extra kollekter, säger Britt-Helen Lindman, understödskoordinator vid Finska Missionssällskapet. 

Missionssyföreningens många funktioner 

Deltagarna upplever gemenskapen och att man kommer ut bland andra som viktigt. I bakhuvudet finns medvetenheten om att alla inte har mor- och farföräldrar som stickar och syr. 

Marianne Bäckman anslöt sig till Symamsellerna i slutet av 2023, i samband med sin flytt till Esbo. 

— Det är en bra anda i gruppen. Vi utbyter tankar och det har varit mycket givande, säger Bäckman, som genom att delta i gruppen känner sig varmt välkommen till sin nya hemort och är glad över att kunna återuppta stickning som hobby från ungdomstiden.

 
Marianne Bäckman (vänster foto), Brita Mattila och Gunilla Laine (höger foto) är alla Symamseller. Foto: Agneta Gestrin

Brita Mattila och Gunilla “Nilla” Laine är också Symamseller. Laine berömmer den jättefina gemenskapen och att handarbetet känns otvunget. 

— Man får sticka det man känner för. I bland beställs det något särskilt av oss, t.ex. halsskydd, säger Gunilla Laine. 

Mattila har stickat allt från bebissockor till sockor till ukrainska krigare och vantar till de bostadslösa. 

— På de bostadslösas natt kändes det särskilt meningsfullt att få ge något som är deras eget, säger Brita Mattila. 

— Missionssyföreningarna har skapat en betydelsefull gemenskap för många. Grupperna har också varit en kanal för information och inspiration – medlemmarna har fått lära sig mycket om kyrkans uppdrag i världen: att sprida tro, hopp och kärlek samt agera för människovärdet, fred och rättvisa, säger Lindén-Montes. 

Diakoniarbetare Nina Wallenius i Esbo svenska församling leder handarbetsgruppen Symamsellerna och hon instämmer. Förutom att samtala om vad som är aktuellt i stickvärlden och jämföra mönster så har Symamsellerna gästats av en församling från Örebro, Sverige, missionärsparet Tomas och Riikka Kolkka och diakon Tua Sandell, som berättade om arbete i Turkiet.  

— Det är viktigt att komma ihåg att missionssyföreningar historiskt sett haft en stor inverkan på missionsarbetet. De första grupperna grundades redan kring 1870 och har sedan dess haft en central roll i att stödja missionsverksamheten genom bön, insamlingar och praktiskt engagemang, säger Marika Björkgren-Thylin, chef för svensk service vid Missionssällskapet.

 
Etiketten berättar att mössan är stickad för hand och till förmån för mission och internationell diakoni. Foto: Agneta Gestrin

Hur ser framtiden ut?

Fortsättningsvis uppskattas hantverk och hembakt. Intresset har snarare ökat än minskat och Symamsellernas bästa försäljningsruljans är HöstMattsmarknaden intill Esbo domkyrka i september och försäljning i samband med De vackraste julsångerna tillsammans med kören Kråksången, och basar i Folkhälsanhuset, Hagalund i Esbo. 

Nya Symamseller är välkomnaÖppna länk i ny flik. Träfftiden är tisdagskvällar i jämna veckor kl. 16-19 i Esbo domkyrkas Församlingsgård, Kyrkstranden 2, Esbo. 

Evenemang: Symamsellernas festkaffe i Sockenstugan, Kyrkbacksvägen 2, EsboÖppna länk i ny flik
Sön 19.1.2025 kl. 13.45 (efter högmässan i Esbo domkyrka).

13.1.2025 10.24