Till nyhetslistan

Allt från lidandets passionsmusik till glädjens gospel – det här är påsktidens musik i Esbo

Till påsk dukar Esbo församlingar upp ett skiftande musikutbud både när det gäller känslor och genrer över tid; från flerhundraårig musik till musik från 2000-talet. 

Gräsmatta och grässtrå som sticker upp ur snön i soligt väder med klarblå himmel.

I år har det gått 300 år sedan Johan Sebastian Bachs Johannes-passion fick sitt uruppförande. Det firar Espoonlahden- och Olarin seurakunta med gemensamma krafter i ett musikaliskt samarbete.

– En orsak varför vi valde verket, tillsammans med Mikko Niinikoski från Olarin seurakunta, är att det är ett jubileumsår, säger Elja Puukko kantor i Espoonlahden seurakunta. 

– Tillsammans med Mikko har vi gjort många olika samarbetsprojekt och de har varit lyckade. Gemensam produktion underlättar också att hålla produktionskostnaderna i styr, tillägger Puukko.  

Puukko anser att när två fina körer slås ihop blir det som att få tre. Summan blir större än antalet. Det finns förväntningar på en stor publiktillströmning, för verket är en favorit som håller. 

Johannes-passionen framförs fredagen 15.3 i Esbovikens kyrka och på palmsöndagen 24.3 i Olars kyrka. Kammarkören Navichorus och kammarkören i Olarin seurakunta framför verket tillsammans med Esbo barock och solisterna; Rosa Rautio, Ruut Mattila, Tommi Niskala, Elja Puukko och Joose Vähäsöyrinki. Dirigent är Mikko Niinikoski. Biljetter 20/25 € säljs vid dörren eller på förhand på nätet genom HS.fi Menokone.

J. S. Bachs Johannes-passion är en långkörare i påskmusiken. Grafik: Tiina Kemilä, Esbo kyrkliga samfällighet

Norsk-amerikanska Ola Gjeilos samtidsmusik i Alberga och Hagalund 

En annan samproduktion i Esbo med musik som inte så ofta framförs i Finland blir det på lördagen 23.3 i Alberga och palmsöndagen 24.3 i Hagalund. Då framförs Sunrise Mass-korverket av den norskfödda pianisten och tonsättaren Ola Gjeilo (f. 1978).   

Sunrise Mass är ett av den numera USA-bosatta Gjeilos mest framförda verk och mässa i soluppgång har influerats av filmmusik och blivit till stark, vacker samtidsmusik.  

Kammarkörerna i Tapiolan- och Leppävaaran seurakunta leds av dirigent, Liisa Malkamäki och organist är Pauliina Hyry. Fritt inträde eller för programblad en frivillig avgift på 10 € som skänks till insamlingen Gemensamt Ansvar. 

Stilla veckan fylls av påskmusik, andakter och allsång 

Giovanni Battista Pergolesis Salve Regina representerar också påskens  passionsmusik, palmsöndagen 24.3 i Esbo domkyrka. Likaså Pergolesis Stabat Mater på långfredagen 29.3 i Esbo domkyrka. Samma kväll framför Suomalainen Kamarikuoro Heinrich Schütz: Jesu Sieben wort am Kreuz – Jesu sju ord på korset, också den konserten i Esbo domkyrka.

På onsdag 27.3 framförs Goldberg-variationer, arior och duetter ur Bachs kantater i en Bach-konsert i Esbovikens kyrka. Sångruppen Kaarna ger konserten Käy yrttitarhasta polku (En stig genom örtagården, fri övers.) som utlovar andlig påskmusik, solosång och musicerande barn i Esbo domkyrkas församlingsgård. 

I andakten Via crucis – Ristintie på onsdag 27.3 i Hagalunds kyrka framförs orgelverket Via crucis av Jyrki Linjama och Johanna Venho läser Anna-Maija Raittilas texter. 

På långfredagen 29.3 hålls musikandakten – Jesu dödsstund, i Hagalunds kyrka och i Alberga kyrka en psalm-meditation kring Jesu lidande, med psalmsång och text att meditera över (bägge finska).   

Det hålls tre allsångstillfällen på finska; 

  • måndagen 25.3 psalmer i fastetid och sånger i Esbo domkyrka tillsammans med sångruppen Kaarna och kantorer,
  • onsdagen 27.3 uppträder skolelever från Fågelberga skola i Alberga kyrka,
  • långfredagen 29.3 Sions sånger och psalmer i Esbovikens kyrka. 

Påskens gospelmässa ackompanjerad av band på påskdagen 31.3 i Alberga kyrka representerar en lättare musikgenre. Mässan strömmas till Leppävaaran seurakuntas YouTube-kanal.  

Klockslag för påskens musikevenemang hittas på nätet: Pääsiäismusiikki - Kirkko EspoossaÖppna länk i ny flik  

Hemsida: Påsk i Esbo svenska församlingÖppna länk i ny flik

11.3.2024 10.23