OBS!  Esbo svenska församlings startsida: www.esboforsamlingar.fi

Kyrkoherden har ordet:

Nytt år, nya utsikter, nya utmaningar, nyårslöften

När man vänder bladen i en splitterny kalender för första gången, är sidorna ännu ett frågetecken. Ingen vet vad det nya året kommer att hämta med sig. Vi skissar upp våra planer, tankarna springer iväg till våren och sommaren, fastän vi just firat jul. Men sådana är vi människor, vi blickar framåt.

Att skissa upp planer och tidtabeller, pricka in hobbyn, släktmiddagar eller andra saker i kalendern, vare sig den är en old-school papperskalender eller en elektronisk version, hjälper oss att behärska vår vardag. Livet består nämligen för det mesta av vardag, vilket man kanske glömmer bort under den långa julhelgen.

Men nu är alltså vardagen här, dagarna fylls av allt det där vanliga. Då när man kan säga att allt är som vanligt, så är man egentligen rätt så lyckligt lottad. Om man får fylla kalenderns sidor med vanliga arbetsuppgifter och bekanta hobbyn istället för t.ex. upprepade läkarbesök, så kan man säga att man är välsignad. Helt vanlig vardag, då vet man att man får vara frisk och leva ett normalt liv.

När vi fyller vår kalender och lever mitt i vår vardag får vi tänka på orden i psalm 914:

Gud, i dina händer vilar jag i bön,
växer glädjens tro och hoppets frön.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din omsorg finner själen ro.
Nära vill jag leva, nära dig, min Gud,
i din kärlek kan min kärlek gro.

Kira Ertman, kyrkoherde

Kyrkoherde Kira Ertman