OBS! www.esboforsamlingar.fi är vår svenska startsida där du hittar alla gudstjänster och evenemang!

Kyrkoherden har ordet:

Foto: Anu Kuru.

När höstens mörker känns som mörkast, som intensivast, samlas vi till begravningsplatser för att tända ljus. På alla helgons dag får vi komma ihåg alla dem som gått bort före oss.

Vi får komma ihåg våra nära och kära, alla dem som vi saknar. Alla dem som saknas oss. Stämningen på allhelgona är andaktsfull, man blir stilla inför dödens faktum, inför det att vår tid på jorden är begränsad. Men de som vi minns lever kvar i våra minnen, i alla berättelser, i varje minnesbild, i varje stund som vi minns med värme.

När vi tänder ljus i novemberrusket på begravningsplatsen får vi komma ihåg dem som varit viktiga för oss. Vi får tänka tillbaka med värme och tacksamhet, men vi får även tänka framåt. I trosbekännelsen, som vi läser alla tillsammans i varje högmässa som vi firar, konstaterar vi att vi tror på kroppens uppståndelse och evigt liv. Vi har tron och hoppet om ett återseende. En dag kommer vi att få träffa våra nära och kära. Vi har ett framtidshopp.

Jag önskar dig en meningsfull och hoppingivande alla helgons dag.

#delaljus

Kira Ertman, kyrkoherde