Till nyhetslistan

Församlingarna i Esbo vill vara en gemenskap som är känd för sin tro och kärlek

teckning.jpg

I teckningar uttryckte församlingens allra minsta vad de tyckte att är viktigt i församlingen och kyrkan.

Esbo församlingars gemensamma kyrkofullmäktige godkände vid sitt sammanträde den 14 december församlingarnas strategi för åren 2023-2030.

Församlingarna vill agera så att Kyrkan i Esbo alltmer är känd för sin grundläggande uppgift: tron, att stöda människors andliga liv och att omsätta i handling kärleken till sin nästa och stå upp för den. I enlighet med den operativa strategin uppdaterades även riktlinjerna för resurser.

Församlingarnas mål är att Kyrkan i Esbo även i fortsättningen är en betydelsefull gemenskap för Esboborna.

— Esbo är mångformigt och då måste också kyrkan vara det. Vi vill att alla ska ha utrymme för att vara och verka som kristna på ett för dem genuint och naturligt sätt. Det gäller såväl vid livets högtider, som i svåra livssituationer och en helt vanlig vardag, säger kyrkoherde Kalervo Salo.

Det behövs ökad kännedom om församlingarna

Undersökningar ger vid handen att församlingsmedlemmarna och Esboborna inte alltid vet vad församlingarna har att erbjuda. Därför strävar församlingarna också till att öka kännedomen. 

— Vi kan bara vara till hjälp och stöd om människor känner till det. Under de kommande åren kommer vi att fästa särskild uppmärksamhet vid att barn, unga och unga vuxna mår bra, säger Salo.

Gemensamma kyrkofullmäktige diskuterade länge den nya strategin. Några preciseringar gjordes i texten, men riktlinjerna behölls enligt gemensamma kyrkorådets beredning av förslaget. Eftersom strategin sträcker sig ända till 2030 förutsätter gemensamma kyrkofullmäktige att man noggrant följer med förändringar i verksamhetsmiljön och hur strategin förverkligas.  

Åtta riktlinjer för de kommande åren

För att uppnå målen har strategin, förutom att klargöra den grundläggande uppgiften, ytterligare sju delområden som kommer att stärkas i framtiden.

  • Församlingarna vill bygga upp en gemenskap särskilt till barn, unga och unga vuxna och skapa utrymme för deras olika andliga behov. Tyngdpunkten flyttas till att främja och stödja de ungas psykiska hälsa och till att stärka den sociala hälsan.
  • Flerspråkigheten och mångkulturen i Esbo tas på allvar i strategin. Församlingarna vill vara ett gästvänligt och inbjudande samfund för människor med olika kulturell bakgrund.
  • I fortsättningen vill man ha ett djärvare grepp i kommunikationen. Ökad kommunikation med växelverkan och baserad på värdegrund. Målet är att stärka den verklighetstrogna bilden av församlingarna i Esbo.
  • Församlingarnas verksamhet ska vara öppen för alla: var och en har rätt till trygghet i; verksamhetsmiljön, möten och växelverkan i församlingen. Likabehandling och jämlikhet är centrala värderingar i detta.
  • Ansvaret för miljön är inbyggt i kyrkans lära om den värld som Gud skapat. Församlingarna har ett nytt miljösystem och under de kommande åren kommer man att verka enligt det för att skydda miljön, klimatet och naturen.
  • I fortsättningen vill man göra användningen av församlingarnas lokaler mångsidigare. Lokaler och utrymmen öppnas som vardagsrum och plattformar för Esboborna och lokala samfund. Samtidigt finns församlingarnas verksamhet även utanför de egna verksamhetslokalerna: närvaron i området grundar sig inte på lokalerna utan på personliga möten.
  • I fortsättningen vill man ytterligare stärka samarbetet med samarbetspartners och nätverken. Även samarbetet mellan församlingarna utvecklas: församlingarnas verksamhet är öppen över församlingsgränserna, för alla i Esbo. Församlingarna kan också avtala om specialisering inom något av verksamhetens delområden.

Strategin är gjord i samarbete

Esbo församlingars nya strategi har bearbetats sedan år 2021. Beredningen har gjorts av en stor grupp. Förutom analys av verksamhetsmiljö och forskningsmaterial har man hört såväl församlingsmedlemmar som övriga Esbobor och en mångfald av församlingarnas intressegrupper. De förtroendevalda och de anställda har arbetat i många gemensamma och egna workshops under processens olika skeden.

Det är särskilt värdefullt att barn och unga deltog i beredningen av strategin. Församlingarnas anställda ordnade egna workshops för barn och unga i olika åldrar, där fick de enligt sin ålder kommentera och fördjupa strategins teman.

Utöver den operativa strategin uppdaterades också strategins resurstilldelning för att motsvara det övriga innehållet. Kyrkoskattesatsen förblir på landets lägsta nivå, dvs. exakt 1 procent.

2022-12-15 14:23:00.0