Till nyhetslistan

Klistermärken med regnbågsfärger och ord som mod, kärlek, glädje och älskad. Mod, kärlek, glädje och du är älskad-klistermärken delas ut av kyrkan i Esbo under Pridefestivalen. Foto:Agneta Gestrin

Församlingarna i huvudstadsområdet är starkt representerade på Helsingfors Pride-festival

21.6.2022 14.03

De evangelisk-lutherska församlingarna i huvudstadsområdet har producerat program under Prideveckan i flera års tid. I år är församlingarna officiella samarbetspartners. 

- Esbo församlingar deltar i Pride för det är landets största evenemang som lyfter fram de mänskliga rättigheterna och främjar jämlikhet. Kyrkan är med på många festivaler och mässor, där människor möter varandra. Vi utgår från att varje människa är likvärdig och välkommen till församlingens gemenskap. När vi deltar i Pride utmanar det oss och motiverar oss att korrigera diskriminerande strukturer och förfaringssätt, säger Matti Peiponen, sakkunnig i mångkulturellt arbete inom Esbo kyrkliga samfällighet. Peiponen poängterar att utgångspunkten för det program som församlingarna har satt ihop för veckan är “du är älskad som den du är”. 
 
Den evangelisk-lutherska kyrkan är närvarande i Pridefestivalen genom sina regnbågsmedlemmar, anställda och alla närstående och dem som sympatiserar med lika rättigheter och möjligheter för personer som tillhör sexuella minoriteter. 

Under veckan finns många programpunkter och de kulminerar mot slutet av Pride-veckan i centrala Helsingfors med till exempel:
Regnbågsmässa i Berghälls kyrka fre 1.7 kl. 18. 
Picknick i Brunnsparken lö 2.7 kl. 13. 
Pride parad, start från Senatstorget lö 2.7 kl. 12.
Kyrkans program under Prideveckan hittas här (finska)

Esbo svenska församling deltar i Prideveckan 

Representanter från Esbo stad, församlingarna och välfärdsområdets tjänster diskuterar på finska och svenska hur personer och familjer som representerar olika sexuella minoriteter bemöts i Esbo. Kyrkoherde Kira Ertman från Esbo svenska församling deltar i diskussionen som hålls tisdag 28.6 kl. 18–19.30 i köpcentret Iso Omena: Stage (biblioteket), Biskopsbron 11 i Esbo.  

Det blir en öppen ungdomssamling på finska och svenska fredag 1.7 kl. 14–17. Efter SateenkaariSiipi - Regnbågsvingens träff är det gemensam start kl. 17 till Regnbågsmässan i Berghäll. Det finns också möjlighet att följa med den strömmade mässan. Plats: Albergaesplanaden 1, våning 1.

Församlingarna i huvudstadsregionen deltar i Prideparaden och parkfesten. Välkommen att besöka vårt tält i Brunnsparken!

Temat för Prideveckan syns också under årets övriga månader. Till exempel hölls inom Esbo kyrkliga samfällighet en tvåspråkig regnbågsmässa i våras. Målsättningen är att regnbågsmässan får en fortsättning på hösten. Inom församlingarna i huvudstadsregionen pågår olika utvecklingsprojekt för att alla ska känna sig välkomna och trygga i församlingarnas verksamhet. 

 
Prideveckans program och information på pride.fi