Till nyhetslistan

Espoonlahden seurakunta ger Arttu Wiskari utmärkelsen Pro diaconia

Erkännande för samarbete med kyrkan under coronapandemin.

Arttu Wiskari iklädd vit tskjorta och glasögon håller upp medaljen i sin ask framför sig och håller en buke...

Arttu Wiskari mottog Pro diaconia-medaljen. Foto: Eija Harju

Arttu Wiskari är känd som en mångsidig musiker och företagare inom musik- och resturangbranschen.  Wiskari är också medlem i finska Espoonlahden seurakunta i Esbo, som nu har tilldelat honom Pro diaconia-medaljen. Framställan kom från församlingens diakoniteam. 

Vad betyder den här gesten för dig Arttu Wiskari? 

— Pro diaconia är ett fantastiskt erkännande, säger Wiskari och dedikerar medaljen till sin hustru Pauliina och hela arbetsgänget i restaurang Wiskarila.

Mathjälp under coronapandemin 

Arttu Wiskari och hans restaurang Wiskarila samarbetade med församlingens diakoniteam genom att organisera den s.k. Apukäsi-verksamheten (fritt övers. extra hand / hjälpande hand).

När samhället stängdes ned coronavåren 2020 organiserades ett samarbetsprojekt 28.4-28.5.2020 då människor kunde donera för matportioner till behövande.

I praktiken betalade de för portionerna till restaurang Wiskarila, som tillagade maten och distribuerade den till kyrkan på överenskomna dagar. Familjerna, mottagarna valdes ut bland diakoniarbetets klienter och de kunde själv avhämta matlådorna, men Wiskari körde också själv ut matlådor.  

— Jag körde runt i Esbo. Lyssnade på rock och delade ut käk till människor. I samma veva fick jag prata med folk. Det var det bästa, säger Wiskari.

Totalt mottog 25 familjer matlådor. Familjerna var mycket nöjda med hjälpen och särskilt familjens unga gladdes över att maten just kom från Wiskarila. 

Du får utmärkelsen för det hjälparbete du gjorde under coronapandemin. Vad minns du som företagare från den här pandemitiden? 

— Det var en tuff tid. Svårt att hitta något som helst positivt. Restriktionerna satte stopp för musicerandet och för första gången på 15 år blev jag arbetslös, sedan hotade nedstängningen restaurangverksamheten, berättar Wiskari.

Det var då han tillsammans med hustrun kom på idén med att köra ut mathjälp.

Diakoniarbetet vill ge Pro Diaconia-medaljen till Arttu Wiskari som ett tack och erkännande för den värdefulla samarbetsinsats han gjorde under coronavåren 2020. Det är den femtonde Pro diaconia-medaljen som utdelas i Espoonlahden seurakunta. 

Foto: Eija Harju

Erkännandet ges till personer eller organisationer som i sin verksamhet eller i sitt beslutsfattande har samarbetat med diakoniarbetet och främjat diakonins grunduppgifter. Den som får förtjänstecknet har förverkligat kristlig kärlek till nästan, lyssnat till sitt hjärta och noterat människan i sitt arbete.

Kyrkoherde Jouni Turtianen och ledande diakoniarbetare Mari Paulasaari överräckte utmärkelsen till Arttu Wiskari i måndags (15.5.2023). 

Vad är Pro diaconia utmärkelsen? 

En församling, ett stift, kyrkostyrelsen eller en av dess enheter, Diakoniarbetarnas Förbund rf. eller en diakoniorganisation kan ge utmärkelsen till en samarbetspartner. 

Medaljen kan tilldelas en person eller organisation som i sin verksamhet och sitt beslutsfattande har främjat diakoni eller förverkligat kärleken till nästan på ett utmärkande sätt. 

Kyrkorådet eller församlingsrådet, domkapitlet, kyrkostyrelsen, Diakoniarbetarnas Förbund rf. eller en diakoniorganisation beviljar Pro diaconia-medaljen på en ansökan av en tjänsteinnehavare inom kyrkan, en anställd eller en representant för en organisation. 

16.5.2023 10.22