Till nyhetslistan

Esbo församlingar deltar i Earth Hour-evenemanget: Individen påverkar med sina val 

Två flickor fotade bakifrån som sitter med ljus i händerna och blickar ut över en stadsvy med ljuspunkter i...

Foto: Linda Manner / WWF

Det som började med att släcka elektrisk belysning för en timme; Earth Hour har vuxit sig till en folkrörelse. I dag är folkrörelsens mål att förena människor att lösa klimat- och miljökrisen. 

Församlingarna inom Esbo kyrkliga samfällighet deltar i det världsvida miljöevenemanget som Världsnaturfonden WWF organiserar lördag 26.3.2022. 

Film och klimatmässa 

I Hagalunds kyrka börjar Earth Hour-kvällen med filmvisning kl. 18. Det är filmen Luomakunnan vartijat – Shepherds of the Earth som visas. Filmen fick sin premiär i år och beskriver den kenyanska stammen daasanachs herdeliv och förhållande till naturen.

Iiris Härmä har skrivit manus och regisserat filmen, som tidigare har visats på DocPoint-festivalen. Filmen räcker 75 minuter och efter det kan man stanna kvar för kvällsté i kyrkan och diskutera de tankar som filmen väckte. På plats för att diskutera är prästen Tuulia Kokkonen och Aly Cabrera, sakkunnig i klimatarbete vid Kyrkans Utlandshjälp. Det är fritt inträde till filmförevisningen. 

I Esbo domkyrka hålls en tvåspråkig klimatmässa klockan 19.  Mässan kallar oss till reflektion, att fundera över hur vi kan leva på ett för miljön hållbart sätt, samt förenas i bön för skapelsen. 

Hur kan man leva så att man beaktar och högaktar miljön? 

Kira Ertman kyrkoherde i Esbo svenska församling har alltid intresserat sig för miljö- och klimatfrågor. 

 Intresset för naturen väcktes i scouterna. Redan som vargunge njöt jag av att vara i skogen eller vid havet, säger Ertman. 

För Ertman är det ett medvetet val att använda kollektivtrafiken.

– Jag har lärt mig att utnyttja arbetsresan som effektiv arbetstid, säger Ertman.

I matlagningen använder hon numera fler vegetariska alternativ. Under nästa skördesäsong utmanar Ertman esboborna: 

– Bekanta er med tre nya grönsaker eller frukter, uppmanar Ertman som själv gjorde nya lyckade bekantskaper med till exempel kålrabbi och rosenkål i somras. 

Kyrkoherde Ari Paavilainen i Espoon tuomiokirkkoseurakunta konstaterar att medvetenheten om miljöns tillstånd påverkar hurdana val man gör. Han har själv ändrat sina vanor till mer miljövänliga. 

– Jag rör mig med hjälp av el, äter mindre kött och resvanorna har ändrat. Han tycker det är överraskande hur snabbt individens val får effekt på hur service utvecklas och produceras. När jag ser mig runt talas det ganska lite om byggande. Bostädernas livslängd borde vara flera hundra år om man beaktar av hurdana material de byggs, funderar Paavilainen. 

Kira Ertman och Ari Paavilainen medverkar i klimatmässan som avslutas med att ljuset i domkyrkan släcks när Earth Hour timmen är slagen kl. 20.30. Då kan man ännu en stund dröja sig kvar i kyrkan. 

Klimatmässan arrangeras av kristna inom miljörörelsen Elokapina, Esbo svenska församling och Espoon tuomiokirkkoseurakunta.  

Kyrkornas utomhusbelsyning släcks

Runtomkring alla större kyrkor i Esbo råder mörker för en timme mellan kl. 20.30–21.30. Ljuset släcks kring Esbovikens kyrka, Alberga kyrka, Olars kyrka, Hagalunds kyrka och Esbo domkyrka. 

Det här är en symbolisk gest från församlingarnas sida för att fästa uppmärksamhet vid hur allvarligt läget är för naturen och klimatet. En ljussignal; utan gärningar trappas klimatförändringen upp och biodiversiteten minskar. 

Esbo församlingarnas miljösystem grundar sig på SFS 14001-standarden. Deltagandet i Earth Hour-miljöevenemanget ingår som en del i församlingarnas miljösystem. 

På WWFs sidor kan du läsa mer om Earth Hour 2022:

Finland (finska)

Sverige (svenska)

#kyrkaniesbo #EarthHour2022 #EarthHourSuomi #WWFSuomi 

2022-03-15 19:34:00.0