Till nyhetslistan

Församlingsvalet närmar sig: Du avgör vem som är med och fattar beslut om kyrkans framtid

Vad borde Esbo församlingar satsa på i sin verksamhet? Och till vad borde de använda kyrkoskatten? Det här är kärnfrågor för esboborna.

Småflickor leker imsevimse spindel med sina händer.

Församlingens verksamhet omfattar många åldersgrupper. Här leker dagklubbsbarn i Alberga. Foto: Jani Laukkanen.

Samma frågor ställs det i lokalförsamlingar runtom i landet, när den evangelisk-lutherska kyrkan går till församlingsval i november. Då väljs förtroendevalda till församlingarna för nästa fyraårsperiod 2023–2026. 

Du är betrodd, önskad och älskad - kandidatrekryteringen har inletts och avslutas 15.9.2022  

Valet är i höst, men nu är det rätt tid att fundera på vilken roll som skulle passa dig: kandidat, valfunktionär, rösträknare, medlem i valnämnden? Ställ dig frågan: Vad är kyrkan just nu? Och vad kunde den vara?   

Rollen som väljare är också viktig. Alla 16 år fyllda församlingsmedlemmar har rösträtt i församlingsvalet. I Esbo finns 129 592 röstberättigade. 

Valkampanjens mål är att få församlingsmedlemmar i olika åldrar och som tänker olika att vilja ställa upp i valet, samt att öka valdeltagandet.  

Kan jag ställa upp i valet och hur? 

Alla konfirmerade medlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan som har fyllt 18 år innan valdagen 20.11 kan ställa upp i kandidatnomineringen på en kandidatlista i sin församling. Man kan också grunda en egen valmansförening. 

Läs mer om valet och hur man ställer upp som kandidat.

Esbo svenska församlings egna valsidor (uppdatering efterhand).

Som förtroendevald är du med och besluter om allt från skogsvård till arbete för hjälpbehövande 

Som förtroendevald utformar du lokalförsamlingen och kyrkan. Den förtroendevalda får en utsiktsplats i sin lokalförsamling och deltar i beslutsfattande som gäller planeringen av församlingens verksamhet och ekonomi. 

 Här några exempel på frågor som förtroendevalda kan påverka: 

  • ska man framöver satsa på verksamhetsställen eller på församlingsanställda; 
  • ska tyngdpunkten i församlingsarbetet ligga på barn, unga, unga vuxna eller någon annan åldersgrupp; 
  • i vilken riktning ska lägerverksamheten och skogsvården utvecklas; 
  • ska par av samma kön kunna erbjudas vigsel i församlingens kyrkor och utrymmen; 
  • satsar man på att träffas öga mot öga eller att mötas i verksamhet på nätet; 
  • hur mycket resurseras för att reparera fastigheter eller för församlingens diakoni 

I Esbo väljs medlemmar till församlingsråd i varje församling. Samfälligheten har totalt 94 medlemmar fördelade på sex församlingsråd, varav ett är församlingsrådet i Esbo svenska församling. Av dessa knappt etthundra medlemmar kommer 61 att sitta med i Esbo kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktige. 

De förtroendvalda har ytterligare en nivå av inflytande, eftersom de inom sin krets väljer ombud till kyrkomötet som utövar den högsta beslutanderätten i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. 

Tror, hoppas, älskar 

De här tre orden dyker upp och syns ända fram till valdagen. Orden utgår från kyrkans kärnbudskap. 

Vi skapar framtiden nu. I det här valet är dörrarna öppna för alla. Du är välkommen att ställa upp som kandidat och rösta i valet sådan som du är. 

#tror 

Tillsammans motarbetar vi ensamhet. Nästan var tionde finländare känner sig ensam. Ensamheten är ett hot mot människors välbefinnande och hälsa. Vad ska församlingarna och kyrkan göra för att ingen ska behöva känna sig ofrivilligt ensam? 

#hoppas 

Ordet älskar relaterar till medkänsla i vår tid: att vara inkluderande istället för exkluderande. I vardagen möts människor i bubblor av likatänkande. Avstickande åsikter kan följas av påhopp och en benägenhet att tvinga in människor i olika fack.  I Guds ögon är vi alla perfekta och tillräckliga som dem vi är. Gud tror på, hoppas på och älskar var och en av oss. 

#älskar 

Datum att lägga på minnet: 

Kandidatnomineringen slutar 15.9.2022 

Förhandsröstning pågår 8 –12.11.2022 

Valdagen är 20.11.2022 

2022-04-03 07:30:00.0